Fabricanţii români de medicamente cer permisiunea să producă necesarul pentru români

Ultima actualizare: 17-03-2020 21:02

Fabricanţii români de medicamente cer preşedintelui să acorde producţiei de farmaceutice statutul de industrie strategică.

 

"Daţi-ne lista acum cu medicamentele esenţiale şi în două luni putem avea stocuri pentru români", spun cei mai puternici reprezentanţi ai pieţei interne.

Vorbim de situaţia în care ţările din care importăm în prezent vor încerca să-şi păstreze ce au în depozite pentru necesarul propriu. Românii consumă aproape jumătate de miliard de cutii cu medicamente, anual, la care se adaugă, de câteva zile, nevoia uriaşă de materiale sanitare.

Guvernul a semnat noi protocoale în regim de urgenţă pentru măşti, combinezoane şi biocide.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Este vorba despre 3 milioane de măşti pe lună CARE POT FI PRODUSE la o singură companie, am avut discuţii astăzi cu o firmă mare are capacitatea de a face inclusiv combinezoane. În două săptămâni putem spune că am pus la punct această producție în România.”

E clar că industria farmaceutică e parte din rezolvarea problemei. România are 19 fabrici care anul trecut, la capacitate maximă, au produs în jur de 300 de milioane de cutii de medicamente. Ceea ce înseamnă că, din start, putem acoperi 2 treimi din consumul intern. Există însă şi o problemă de licenţiere, pentru că suntem autorizaţi să facem doar 60% din medicamentele necesare pentru anumite categorii de boli.

Fabricanţii cer statutul de industrie strategică. Paşii birocratici ar fi parcurşi într-o zi.

Producătorii români de medicamente şi importatorii lucrează şi ei cu scenarii. Şi într-o variantă extremă, cu blocaje mari în aprovizionare, ne spun că avem stocuri suficiente.

Adrian Grecu, președintele APMGR: „Stocurile existente în toată ţara pe produsele medicamentoase e undeva între 3 luni şi 5 luni. Există suficiente medicamente, atâta timp oamenii sunt raţionali. Adică nu recomandăm sub nicio formă stocări. Nu recomandăm nici unui pacient să meargă acum la medic să ceară reţete pe trei luni.”

Şi totuşi, bolnavii de tiroidă, de exemplu, spun că au deja dificultăți în a găsi un medicament des folosit.

Dan Zaharescu, președintele ARPIM: „Punctele de frontieră sunt foarte aglomerate, aţi văzut ce este la punctele de frontieră. Sunt procedurile administrative îngreunate.”

Decretul privind starea de urgenţă include şi un scenariu de avarie a sistemului informatic care gestionează eliberarea reţetelor. Pacienţii cronici îşi vor primi oricum tratamentul, chiar dacă nu funcţionează cardurile de asigurat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!