Explozia din Iasi, produsa din cauza unei acumulari de gaze in subsolul blocului. Pericolul inca nu a trecut in zona
Explozia devastatoare care a distrus un bloc din Iasi scoate la iveala nereguli mari. Au fost gasite fisuri in conducta de gaze care alimenta caldirea.
Din aceasta cauza, imobilul a sarit pur si simplu in aer. Doi oameni au murit, iar alti 11 au avut nevoie de ingrijiri medicale. Printre locatarii care au ramas fara case sunt numerosi profesori si doctori pensionari.
Imobilul era locuit in special de cadre didactice si de medici. Doina Iacobet are 73 de ani si este doctor in literatura. Povesteste mahnita ca avea in casa carti extrem de valoroase. Din pacate, in noaptea deflagratiei a reusit sa salveze doar 3 icoane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doina Iacobet, locatara: "Eu am lucrat in cercetare, sotul meu a fost medic, avem foarte, foarte multe carti rare, albume, carti la care tin enorm, am avut si in boxa, dar s-au pierdut toate. Pacat ca a fost munca de o viata, nu am putut sa cred ca se putea intampla asa ceva."
Cei doi pensionari care au pierit in explozie erau profesorul universitar Victor Bulacovschi, fost prorector al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi", si sotia sa, fost cercetator la Institutul Petru Poni.
Tot atunci a ramas fara locuinta si Florin Constantin, membru al grupului Divertis. Acesta a incercat sa isi pastreze optimismul si a scris pe Facebook: "Mi-am pierdut doar domiciliul... Nu si sufletul, nu si prietenii. (...) Sa va iubiti unii pe altii, ca s-ar putea sa ramaneti doar cu asta."
Bietii oameni stau acum pe unde pot si asteapta un raspuns la intrebarea: cum a fost posibil sa se formeze acea acumulare de gaze care a aruncat in aer intreaga cladire. Marti-noapte specialistii au facut sapaturi si au descoperit fisuri in conducta de gaz. Asadar pericolul in zona persista. Cel mai probabil, spun expertii, gazul a ajuns in subsolul blocului prin reteaua de canalizare.
La Iasi este asteptata si o echipa de la laboratorul de analize a exploziilor INSEMEX- Petrosani. Expertii vor intra in subsol chiar acolo de unde a pornit totul.
In urma exploziei, unul dintre peretii exteriori a fost proiectat in strada. Plafonul de la etajul unu s-a prabusit la parter, iar cel de la parter la subsol. Deflagratia a fost urmata de un incendiu, iar in scurt timp toata cladirea din cartierul Copou a fost invaluita de un fum gros.
Explozia s-a produs in momentul in care un pensionar in varsta de 72 ani a incercat sa aprinda lumina la subsol. Omul, fost prodecan la Facultatea de Inginerie Chimica din Iasi, a fost ucis de deflagratie. Sotia lui, cercetator stiintific, a pierit si ea, in apartamentul de deasupra. In panica ce a urmat, mai multe persoane au avut nevoie de ingrijiri. La spital au ramas internate trei persoane, cu rani la cap si fracturi.
Structura cladirii a fost grav avariata, iar locatarii au fost evacuati. Oamenilor li s-a pus la dispozitie camere in caminul unui liceu din oras.
Inspectoratul de Stat in Constructii: "Exista un colaps partial in interiorul cladirii, nu pot fi investigate toate elementele structurale din cauza molozului."
Reprezentantii primariei anunta ca E-ON Gaz va acorda un ajutor de urgenta de 3 mii de lei pentru fiecare din cele 16 familii afectate. In plus, va asigura cazarea temporara. Daca imobilul nu va fi demolat, lucrarile de reconstructie vor fi suportate de Primarie. Doar doua apartamente erau asigurate.
Politistii locali au avut grija ca pe timpul noptii nimeni sa nu mai intre in zona.