Expertiză: Cine este de vină pentru prăbușirea porții de la intrarea în Timișoara
Poarta de la intrarea în Timișoara, care a căzut în timpul furtunii din luna septembrie, cauzând moartea unui tânăr, s-a prăbușit din cauză că autoritățile „nu au luat măsurile de siguranță necesare”.
Ca urmare a furtunii din 17 septembrie, Inspectoratul de Stat în Construcții a solicitat o expertiză tehnică, în cazul prăbușirii porții de la intrarea în oraș. Astfel, inspectorul tehnic Victor Radu Marinov precizează că poarta s-a dărâmat din cauza mai multor factori, scrie Ziua de Vest.
„Nu există o cauză unică, nu există o singură cauză care să spunem că este cea care a determinat prăbuşirea porţii, este un cumul de cauze, un cumul de factori. Deci, sunt mai mulţi factori au contribuit la slăbirea acestei construcţii şi a căzut. În primul rând, s-a plecat de la prima proiectare, care s-a făcut în anii ’80, care a fost mai slabă, nu a fost prevăzută pentru un vânt foarte puternic. Pe urmă, în anul 2014 (n.r. poarta a fost reabilitată de Primăria Timişoara în perioada 2014 – 2015), s-a majorat suprafaţa expusă, s-au înlocuit literele care erau cu altele şi s-a mărit starea de obturare, poarta a devenit şi mai vulnerabilă. Şi al treilea motiv este că a venit un vânt care a depăşit viteza cu care se calculează la vânt construcţiile aici în zona Timişoarei. Toate aceste trei cauze au dus la pierderea rezistenţei porţii”, a precizat expertul.
Totodată, el a subliniat că expertiza arată că, „într-o anumită măsură, cam toți au greșit”, pentru că „nu au luat măsurile necesare.
Poarta de intrare în Timişoara, de pe Calea Lugojului, s-a prăbuşit în timpul furtunii puternice din data de 17 septembrie, şi a omorât pe loc un tânăr de 24 de ani, aflat într-o maşină.
Poarta a fost construită în urmă cu 37 de ani şi modernizată în urmă cu doi ani, lucrare pentru care Primăria a plătit unei firme locale peste 50.000 de euro, fără licitație.