Experți: Noile reglementări UE privind reducerea emisiilor de metan ar putea duce la scumpirea gazelor cu până la 31%
Viitorul regulament european privind metanul asupra industriei extractive de tiței și gaze va crește prețul gazelor naturale la consumatorul final din România cu până la 31% și va scădea producția de gaze cu până la 16%.
Concluziile sunt cuprinse într-un studiu al Asociației Energia Inteligentă (AEI), care spune că noul Regulament ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei României.
Printre efectele sale se numără închiderea sondelor de gaz metan, creșterea importului de gaze cu până la 25%, precum și achiziții și investiții de peste 1,3 miliarde de euro, pe termen foarte scurt. Acest lucru ar putea aduce o nouă amânare a exploatării gazelor românești din Marea Neagră.
Studiul a constatat că, în mod paradoxal, emisiile de gaze (prin importurile care ar urma să se realizeze) ar fi mai mari decât reducerea emisiilor ce se preconizează a se realiza cu investițiile imense în sectorul gazelor naturale.
Ce este metanul și de ce e periculos pentru mediu
Metanul este un gaz cu efect de seră, ceea ce înseamnă că duce la creșterea temperaturii medii a Pământului, prin reținerea căldurii solare în atmosferă.
Metanul poate păstra de 28 de ori mai multă căldură în atmosferă decât dioxidul de carbon, ceea ce îl face unul dintre cei mai importanți factori de contribuție la schimbările climatice.
Metanul este eliberat în atmosferă în mod natural, prin procese biologice, precum descompunerea materiei organice, sau prin erupții vulcanice și incendii naturale.
Cu toate acestea, emisiile de metan sunt, de asemenea, cauzate de activități umane, cum ar fi producția și distribuția de gaze naturale, agricultura, gestionarea deșeurilor și mineritul de cărbune.
Deoarece metanul este un gaz cu efect de seră puternic, reducerea emisiilor de metan este o prioritate importantă în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Ce prevede noul regulament european
Propunerea de Regulament European interzice de la momentul intrării lui în vigoare evacuarea gazelor în atmosferă și arderea gazelor la faclă, cu excepția unor cazuri stipulate expres și la randamente de ardere de peste 98%. Astfel, se impune transformarea instalaților tehnologice din sisteme de producție deschise în sisteme de producție închise, astfel încât să se prevină disiparea în mediu a emisiilor de metan.
Potrivit AEI, instalațiile tehnologice pentru exploatarea țițeiului și gazelor au fost construite în conformitate cu legislația în vigoare la momentul edificării lor, fiind realizate în diferite perioade de timp. Astfel, instalațiile care sunt construite în sistem deschis, nu vor mai fi permise după intrarea în vigoare a Regulamentului, care nici nu prevede o derogare pentru țări care au zecii de mii de sonde și de instalații de producție, așa cum este cazul României.
Potrivit Consiliului European, anul trecut, statele membre au convenit asupra unei propuneri de monitorizare și reducere a emisiilor de metan în sectorul energetic.
Consiliul va demara acum negocierile cu Parlamentul European, pentru a obține un acord privind un text final.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: incalzire globala, gaz metan, myimpact,
Dată publicare:
21-04-2023 11:15