Experiment PRO TV: Cum decurge un zbor cu avionul conform noilor reguli

×
Codul embed a fost copiat

Avioanele s-au ridicat din nou de la sol, însă cu reguli de protecție obligatorii, atât pentru pasageri, cât și pentru echipajele de la bord. Purtarea măștii, limitarea numărului de bagaje sau a meselor din avion sunt doar câteva dintre noile măsuri.

Deocamdată, se zboară spre puține destinații, în special interne, însă companiile aeriene sunt pregătite și pentru curse mai lungi.

Cu trei ore înainte de cursă, la corturile de triaj

 

Până să ajungeți în aeronavă, indiferent de zbor, intern sau internațional, trebuie să mergeți la corturile de triaj din parcarea aeroportului, cu trei ore înainte de cursă.

Valentin Iordache, purtător de cuvânt CNAB: 'Este această procedură suplimentară prin care pasagerii se grupează în grupuri de maximum 50 de persoane.''

Citește și
aeroport
Cum vor arată călătoriile aeriene după criza Covid-19
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Reporter: ”Noi suntem pasagerii unui zbor intern: București-Cluj Napoca. Cum știm la ce cort să ne oprim?! Ei bine, pe fiecare pancartă se va regăsi numele companiei cu care avem zborul. (…) Am 37,1, sunt la limită, însă dacă depășeam 37,3 nu aveam voie să intru în aeroport. De altfel, în momentul în care intrăm în clădire suntem obligați să avem mască de protecție.''

Dezinfectări, de 10 ori pe zi

 

Întreg fluxul de securitate, circuitul prin care trece fiecare pasager, se dezinfectează de 10 ori pe zi. Vorbim despre aceste benzi, aparatul de scanat, dar și despre toate tăvile în care se află bagajele de mână ale pasagerilor.

Mai mult decât atât, în fiecare noapte, când activitatea aeroportului este suspendată se dezinfectează cu substanțe biocide.

Autobuzele care transportă pasagerii la aeronavă sunt dezinfectate zilnic și au o limitare a numărului de oameni care pot fi transportați. Acum, vorbim de jumătate dintre pasageri.

Păstrarea distanței pe scara avionului, un singur bagaj, adică fie o poșetă, fie geanta de voiaj, la unele companii, sunt alte reguli pe care trebuie să le respectăm.

În avion, doar cu măști autorizate medicale

 

Atenție, însă, nu veți fi primit în avion cu alte măști în afara celor autorizate medicale. Adică, este interzis accesul cu măști care vă pot obstrucționa vederea ori auzul și care vă pot împiedică accesul la masca de oxigen.

Steardeasă: ''Ultima cursă a fost pe 8 martie, am așteptat din nou din tot sufletul. Oamenii au așteptat să zboare, au o ușoară teamă. Dar sunt fericiți că zburăm.''

Membrii echipajelor, cu mască, vizieră și halat

 

Reporter: ”Parcă și de turbulențe ne-a fost dor, dar am ajuns în siguranță din toate pucntele de vedere, cu ajutorul membrilor din echipaj care sunt echipați corespunzător. Au mască, mănuși, vizieră, halat de unică folosință.''

Steward: ”Este puțin dificil cu echipamentul, mai ales pentru cei cu ochelari, dar ne adaptăm.”

Dacă înainte era o adevărată plăcere să comandăm diverse produse în timp ce eram la bord, acum acest serviciu este anulat din motive de siguranță, pentru a reduce cât mai mult contacul cu pasagerii.

Tarom operează o singură cursă externă

 

Tarom zboară acum intern cu escale spre Cluj, Timișoara, Oradea și Iași, iar extern operează o cursă spre Atena.

La fiecare oprire se stă cam 20 de minute pentru debarcarea și îmbarcarea pasagerilor, timp în care se dezinfectează și se curăță fiecare loc.

Reporter: ”Acesta este de fapt un zbor comun în triunghi. Suntem în Timișoara, după aproape 900 de km parcurși.”

Comandant: ''Durata zborului e cam aceeași, tronsoanele sunt însă mai mici. Se face lucrul acesta și pentru reducere de costuri pentru că avem puțini pasageri și nu se justifică să facem mai multe curse.'

Mihaela Bivol, reprezentant Tarom: ''De pe 20 vom începe cu Baia Mare, Satu Mare și Suceava.''

Distanțare socială, datorită numărului scăzut de pasageri

 

Deocamdată, distanța socială în zbor nu este o problemă pentru că aeronavele nu funcționează la capacitate maximă, așa că rămân scuane goale, dar și rânduri libere.

Reporter: ”Este primul zbor?
Pasager: ”Da, este.”
Reporter: ”Care va fi următorul?”
Pasager: ”Nu știu, mult mai greu să fie în străinătate.”

Pentru zborurile internaționale se iau însă și alte măsuri. Pasagerii vor completa de exemplu un document pentru a putea fi găsiți ulterior dacă este nevoie.

Mihaela Bivol, reprezentant Tarom: ”În cazul unei urgențe medicale, special pentru a putea fi contactați (n.r. s-a luat această măsură), dacă sunt depistați cu o situație specială medicală.”

Cel mult o mie de pasageri pe zi, la Otopeni

 

Echipajele ne roagă să nu lăsăm măștile și mănușile în buzunarele scaunelor din față, întrucât, deși avioanele se dezinfectează, există riscul de contaminare.

În aceeași perioadă a anului trecut, pe aeroportul Otopeni, traficul zilnic era de 40 de mii de pasageri. Acum, vorbim de cel mult o mie de persoane pe zi. Majoritatea companiilor aeriene vor relua o parte din cursele obișnuite după 1 iulie.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Zborurile interne, reluate treptat în România. Ce reguli trebuie să respecte pasagerii
Zborurile interne, reluate treptat în România. Ce reguli trebuie să respecte pasagerii

S-au reluat primele curse aeriene în România.

Cum vor arată călătoriile aeriene după criza Covid-19
Cum vor arată călătoriile aeriene după criza Covid-19

Când statul Florida a început să adopte măsuri de distanțare socială și să închidă plajele la jumătatea lunii martie, ca răspuns la amenințarea Covid-19, artista din Miami, Nadia Bouzid, avea de pictat un mural în interiorul unui hotel din Cancun, scrie CNN.

Ce se va întâmpla cu zborurile din 15 mai. Otopeni, prea mic pentru distanţare la 2 metri
Ce se va întâmpla cu zborurile din 15 mai. Otopeni, prea mic pentru distanţare la 2 metri

Deși toată lumea visează doar la vacanțe și călătorii, nu vom putea ieși din țară, cel puțin pe calea aerului, prea curând.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.