Fortele de interventie nu ar putea face fata dezastrului. Concluzia MAI, dupa simularea cutremurului de 7 pe scara Richter
Autoritatile au participat si miercuri la exercitiul urias menit sa arate ca tara noastra este pregatita pentru dezastre majore. Forte de interventie din mai multe judete au fost implicate in simularile de catastrofe.
Oficialii au introdus marti in scenariu un cutremur de 7 pe scara Richter, dar si doua replici ale seismului. Apoi, azi-noapte, au luat in calcul doua explozii devastatoare in Capitala, soldate cu zeci de morti si raniti.
Spitalele noastre nu respecta procedurile impuse de codul rosu, pompierii nu au suficiente echipamente, iar echipajele de urgenta pierd prea mult timp pe drum. In cazul unui cutremur cu magnitudinea 7, fortele de interventie nu ar putea sa faca fata dezastrului. La aceasta concluzie a ajuns ministrul de Interne.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Dragos Tudorache, ministrul de Interne: "Oricata bunavointa ar avea si oricata competenta ar avea ISU, si eu cred in competenta pompierului roman, nu va putea sa faca fata unei astfel de situatii de urgent."
Potrivit scenariului, aproape de miezul noptii, o explozie a zguduit un bloc aflat pe Soseaua Stefan cel Mare din Bucuresti. Echipele de interventie au fost mobilizate imediat pentru ca seful Departamentului pentru Situatii de urgenta a fost informat ca 20 de oameni au murit, iar alti 80 au fost raniti.
In urma deflagratiei, drumurile din zona au fost blocate si a fost imposibil transportul victimelor la spital. La fata locului au fost trimise si echipaje ale ISU Mures si Galati, dar si politisti care au dirijat traficul.
Odata ajunsi la locul tragediei, pompierii au amplasat spitalul mobil, operatiune care dureaza maxim 20 de minte. In paralel, ranitii sunt cautati si transportati aici unde in functie de gravitate primesc primul ajutor.
Ranitii au fost scosi din bloc rand pe rand si au fost dusi in punctele special amenajate pentru a le fi acordate ingrijiri medicale.
In urma triajului victimele sunt aduse aici unde echipele de medici sunt pregatite cu aparatura speciala. Mai mult, pe timp de iarna, cortul este incalzit.
Pentru a complica situatia, autoritatile au adaugat in scenariu o alta explozie, care a avut loc la scurt timp dupa prima. De aceasta data a fost vorba de Centru Istoric al Capitalei, unde 15 persoane au murit si alte 40 au fost ranite.
Pentru interventie au sosit echipe atat de la ISU Brasov, cat si de la Unitatea Ciolpani, care a adus si caini instruiti.
Operatiunea de azi-noapte a fost coordonata de la o unitate de pompieri din Ciolpani. Este locul stabilit ca punct de comanda pentru astfel de situatii.
Insa, in scenariul prezentat, a fost declansat codul rosu de interventie, ceea ce inseamna ca un punct de comanda mobil s-a aflat in permanenta la locul interventiilor. In paralel, au fost transmise si imagini catre unitatea de comanda de la Ciolpani.
Simularile au inceput inca de ieri dimineata, cand a fost luat in calcul un cutremur de magnitudine 7 pe scara Richter.