Exercitiu NATO pe raul Mures. Capitanul american de origine romana care a venit la Arad pentru demonstratia militara
Sute de militari romani si americani au participat luni la un exercitiu desfasurat langa Arad, pe raul Mures. Cu totii au simulat construirea in timp record, a unui pod, in caz de atac aerian.
Ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, si ambasadorul american in Romania, Hans Klemm, au fost de fata. Saptamana trecuta, la Campia Turzii, cei doi au zburat cu avioane F-16, pilotate de americani.
Implicat in desfasurarea exercitiului militar de luni, de langa Arad, a fost si capitanul american de origine romana Cristian Radulescu. Nascut la Bucuresti, Cristian avea 9 ani cand parintii lui au decis sa plece in Statele Unite. Dupa 25 de ani, e mandru ca reprezinta armata americana, dar nu si-a uitat niciodata originile romanesti.
Capitanul Cristian Radulescu, US Army: "Experienta uluitoare si va spun cu mana pe inima ca toti militarii americani ii apreciaza pe fratii lor de arme romani. Am servit cu romanii in Afganistan si acum colaboram la exercitii."
La simularea constructiei au participat 150 de militari americani apartinand trupelor SUA dislocate in Europa si peste 250 de militari romani din fortele terestre, aeriene si navale.
Hans Klemm, ambasadorul SUA in Romania: "Aratam Europei, dar si potentialilor adversari din afara Europei ca Romania, NATO si SUA, pot colabora in sens militar, dar si ca prezenta diplomatica."
General locotenent Ben Hodges, US Army: "Demonstram abilitatea de a muta trupe si aviatie din Germania de la peste 1800 de kilometri distanta. Este important ca liderii nostri politici sa stie inainte de a izbucni o criza ca NATO se poate misca rapid."
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a comentat si cele mai recente declaratii ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin despre baza de la Deveselu.
Mircea Dusa, ministrul Apararii: "Scutul antiracheta este defensiva in flancul estic si sud estic impotriva rachetelor balistice."
Saptamana trecuta, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca extinderea sistemului antiracheta al Statelor Unite in Europa de Est reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse anticipand ceea ce el a numit un scenariu "foarte periculos".