Exercitiu militar romano-francez in Marea Neagra. O nava ruseasca a supravegheat tragerile de artilerie ale fregatelor

Ultimul update: Vineri 27 Mai 2016 07:11
Data publicarii: Marti 24 Mai 2016 07:08
Categorie: Actualitate

O nava militara ruseasca a supravegheat exercitiul de luni din Marea Neagra la care au participat o mie de militari romani si francezi, oficiali romani spunand ca aceasta nu a perturbat antrenamentele.

Comandantul fregatei Regina Maria, comandorul Marian Ciobotaru, a declarat ca aceste exercitii sunt realizate cu scopul perfectionarii procedurilor de lucru in comun cu structurile NATO, precizand ca astfel de antrenamente duc la cresterea nivelului de interoperabilitate si la instruirea echipajelor.

“Fregata Regina Maria a efectuat actiuni in comun cu fregata Jean Bart, apartinand Marinei Natinoale Franceze, in scopul perfectionarii tacticilor si procedurilor de lucru in comun cu structuri NATO. Am executat o serie de misiuni specifice pentru lupta antisubmarin, de aparare antiaeriana si de executare a supravegherii traficului maritim. Am executat si o tragere de artilerie, un exercitiu de aparare apropiata a navei impotriva amenintarilor asimetrice si in cadrul antrenamentului specific de vitalitate am remediat incidentele aparute in cazul unui incendiu. Consider ca aceste antrenamente au contribuit la cresterea nivelului de interoperabilitate a structurilor proprii cu structuri NATO si au contribuit la instruirea echipajelor”, a afirmat comandorul Marian Ciobotaru.

Intrebat despre o nava militara ruseasca ce a supravegheat antrenamentele, comandantul fregatei Regina Maria a spus ca aceasta nu a perturbat desfasurarea exercitiilor pe mare.

“Consideram ca atat timp cat ne desfasuram activitatile in apele internationale nu au fost implicatii care sa ne perturbe desfasurarea exercitiilor si antrenamentelor pe mare”, a mentionat comandantul fregatei Regina Maria.

Dupa incheierea exercitiului cu fregata franceza Jean Bart, navele apartinand Fortelor Navale Romane vor mai ramane in Marea Neagra pentru continuarea exercitiilor pana in 25 mai.

“Navele apartinand Fortelor Navale Romane vor desfasura pana pe 25 mai misiuni de lupta si de antrenament in raioanele maritime. Militarii vor executa trageri de artilerie, trageri antiaeriene, cautare antisubmarin, dragaj”, a spus loctiitorul comandantului Flotei, comandorul Ion Condur.

Aceasta nu a fost pentru prima oara cand exercitii militare desfasurate in Marea Neagra au fost urmarite de catre rusi. Astfel, in luna martie 2015, un exercitiu NATO in Marea Neagra a fost supravegheat de rusi, ministrul Apararii de atunci, Mircea Dusa, asistand la eveniment la bordul fregatei Regina Maria.

“Cred ca este normal ca avioane de supraveghere electronica sa culeaga informatii despre ceea ce se intampla pe Marea Neagra asa cum si avioanele NATO culeg informatii din aceasta zona. Nu cred ca este coincidenta. Se stie ca exista acest exercitiu pe Marea Neagra si culeg informatiile despre acest exercitiu”, afirma la acel moment Mircea Dusa. Atunci, un avion de cercetare rusesc a survolat zona in timpul exercitiul la o inaltime de 3.000 de metri.

Si in luna aprilie a acestui an, un exercitiu la care au participat fregata Regina Maria si o fregata canadiana a fost monitorizat de militari rusi. “De cand am intrat in Marea Neagra a fost o prezenta ruseasca. Acest lucru nu ne-a afectat si nu ne-a ingreunat operatiunea”, declara atunci comandantul navei canadiene HMCS Fredericton, Trevor MacLean, care preciza ca supravegherea a fost realizata atat cu ajutorul navelor rusesti, dar si cu avioane.

Militarii romani spun ca sunt obisnuiti cu asemenea practici.

La exercitiile desfasurate luni, care au avut loc in apele teritoriale romanesti si in apele internationale ale Marii Negre, au luat parte o mie de militari romani si francezi. Din partea Fortelor Navale Romane au participat doua fregate, o corveta, doua nave purtatoare de rachete, doua dragoare maritime si doua elicoptere Puma Naval, din partea Fortelor Aeriene Romane - doua avioane MIG 21 LanceR de la Baza 86 Aeriana Borcea, iar din partea Marinei Militare Franceze a fost prezenta fregata Jean Bart.

Exercitii militare romano-americane, la Iasi. Ei au venit cu Humvee-uri si elicoptere, ai nostri au adus fasolea la cazan
Exercitii militare romano-americane, la Iasi. Ei au venit cu Humvee-uri si elicoptere, ai nostri au adus fasolea la cazan
VIDEO PROTVPLUS.RO
GOSPODAR FARA PERECHE
Scandal mare in casa lui Vasile Boar. Afost intim cu Cristina?

01:27
GOSPODAR FARA PERECHE
Tomita ajunge singur acasa: "M-am simtit nu prost, ci foarte prost!"

01:38
GOSPODAR FARA PERECHE
Interzis celor slabi de inima! Dan Dicu face o demonstratie de echitatie care se lasa cu rani

01:32
GOSPODAR FARA PERECHE
Marin ii da sfaturi lui Dorin. Ce secret ascunde fostul gospodar fara pereche?

02:13
GOSPODAR FARA PERECHE
Se incing spiritele intre Rodica si Elena! Discutii aprinse au cele doua rivale

01:42
GOSPODAR FARA PERECHE
NEXT Intrigi noi, tandreturi si discutii aprinse in urmatorul episod Gospodar fara pereche.

01:10
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-l pe Santiago!
Isi iubeste copiii si sotia, si desi intotdeauna mai distant, nu si-a imaginat ca o va gasi pe aceasta in bratele unui alt barbat pe care-l credea prieten. Pe Santiago il cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Raquel
Pentru toti, viata ei parea perfecta. Nu si-a imaginat niciodata ca se va lovi de tradare, infidelitate sau ca va fi banuita de crima. Pe Raquel o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Carolina!
Destinul ei era sa fie mama, sotie, femeie de casa, insa o pasiune de nestapanit i-a dat viata peste cap. Pe Carolina o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Mama Nadiei Comaneci, dezvaluiri despre fiica sa
Interviu exclusiv acordat de mama Nadiei Comaneci

05:35
pesta porcina
Un nou caz de pestă porcină africană, confirmat în județul Giurgiu
Propagandă mincinoasă înaintea referendumului. Afișul pus pe un bloc din Timișoara
Urs, filmat cum distruge o ușă închisă cu lacăt. Paznicii s-au înarmat cu clopoțel și fluier
Decizia instanței în cazul lui Dasaev, principalul suspect în cazul baschetbaliștilor înjunghiați
Anchetă pentru ultraj la Arad, după ce doi poliţişti au fost bătuţi de un şofer
Procurorul general al României îi răspunde ministrului Dan: ”Anchetă imparțială”
Valentin Dragnea si Gina Tatulescu
Fiul lui Dragnea și soția sa ar fi fost agresați verbal pe stradă. Cei doi au depus plângere
Proprietarii de apartamente, obligaţi prin lege să vină la şedinţele de bloc
Ministrul Apărării, vizită oficială în SUA. Cu cine se va întâlni la Pentagon
Femeie din Iaşi, ucisă la o lună de la întoarcerea acasă, din Italia. Principalul suspect e soţul
Cum a ajuns o șoferiță din Cluj cu mașina în Someș. Șoferița a reușit să se salveze
Asistentă bătută cu pumnii de un grup de romi în fața spitalului. Ce i-a înfuriat