EVALUARE NATIONALA 2014. Elevii claselor a IV-a incep miercuri probele cu examenul la limba romana

Ultima actualizare: 30-05-2014 07:09
elevi, evaluare nationala

EVALUARE NATIONALA 2014. Toti elevii de clasa a IV-a sustin incepand de miercuri, in premiera, evaluarea nationala, prima proba fiind cea de limba romana, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educatiei Nationale.

Evaluarea nationala va continua, joi si vineri, cu probele de matematica si, respectiv, limba materna (pentru elevii apartinand minoritatilor nationale).

Fiecare proba este scrisa si are durata de 60 de minute. Elevilor nu li se vor acorda note sau calificative, iar rezultatele obtinute nu se trec in catalogul clasei. Acestea sunt valorificate la nivelul unitatii de invatamant, prin elaborarea planurilor individualizate de invatare, acolo unde aceasta se impune, precum si pentru informarea parintilor/reprezentantilor legali ai elevului asupra stadiului formarii si dezvoltarii competentelor evaluate, a precizat MEN.

"Dupa administrarea testelor la clasa a IV-a se realizeaza esantionarea unitatilor de invatamant din invatamantul de stat si particular din intreaga tara, evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar la finalul clasei a IV-a fiind o evaluare standardizata si avand ca scop furnizarea datelor si a dovezilor necesare pentru diagnoza sistemului de invatamant la nivel primar", a mai informat ministerul.

La nivel national, vor fi evaluati peste 193.000 de elevi de clasa a IV-a, dintre care 14.000 de elevi din Capitala. "Probele se sustin, incepand cu ora 10.00, in clasa in care invata elevii, dar nu sub supravegherea invatatoarei lor, ci a unui alt cadru didactic. Notele nu se trec in catalog, sunt confidentiale si se transmit parintilor", a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

Si elevii claselor a II-a si a VI-a vor fi evaluati anul acesta, tot in premiera. Rezultatele obtinute nu se trec in catalog. "Aceste evaluari nu sunt o inventie de acum, ci sunt prevazute in Legea educatiei din 2011. Se doreste doar verificarea pregatirii elevilor si familiarizarea lor cu examenele, dupa ce in anul scolar 2012-2013 s-au facut pilotari ale acestor evaluari", a explicat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Notele la evaluarea elevilor de clasa a VIII-a, in schimb, conteaza la media pentru admiterea in liceu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO