Evaluare MCV. Comisia Europeana atrage atentia asupra mentinerii stabilitatii cadrului normativ in materie penala
Reprezentantii Comisiei Europene s-au intalnit joi cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, in cadrul unei misiuni de evaluare a Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Acestia au atras atentia asupra "necesitatii mentinerii stabilitatii cadrului normativ in materie penala si a sustinerii luptei impotriva coruptiei", potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei.
In perioada 19-21 mai, a avut loc misiunea de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
In cadrul intalnirii de la Ministerul Justitiei, au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, inclusiv stadiul adoptarii de catre Parlament a amendamentelor propuse de reprezentantii sistemului judiciar si ai forului legislativ, finalizarea planului de actiuni aferent Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, adoptata de Guvern la 23 decembrie 2014, implicarea sistemului judiciar in procesul de revizuire a Constitutiei, procedura de selectie a sefilor parchetelor, recuperarea creantelor provenite din infractiuni.
La discutiile referitoare la procedura de numire a sefilor parchetelor au participat si presedintele, precum si vice-presedintele CSM. Potrivit comunicatului citat, pe parcursul discutiilor, ministrul Justitiei a apreciat "onestitatea cu care se deruleaza dialogul cu Comisia Europeana", ilustrata inclusiv in interventiile pe care oficialii europeni le-au sustinut in Parlamentul European.
"La randul lor, reprezentantii CE au apreciat si cu aceasta ocazie progresele inregistrate de justitia din Romania, dar au atras atentia asupra necesitatii mentinerii stabilitatii cadrului normativ in materie penala si a sustinerii luptei impotriva coruptiei", arata Ministerul.
Aceasta este prima misiune de evaluare derulata de catre Comisia Europeana in Romania in anul 2015. Pe parcursul celor trei zile, echipa de evaluare a avut intrevederi cu reprezentanti ai Parlamentului, Curtii Constitutionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectiei Judiciare, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Curtii de Apel Bucuresti, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate, Consiliului National de Integritate.