Eurobarometru: Jumătate dintre români consideră că, într-un an, situaţia economică a ţării se va înrăutăţi
În 6 luni ne vom putea alege reprezentanții în Parlamentul European. Iar 7 din 10 români spun că vor merge la vot un procent neaşteptat peste media europeană după cum arată un sondaj lansat miercuri la Bruxelles.
Analiştii spun însă că vorbim despre o mobilizare a euroscepticilor mai ales că suntem în topul celor care cred că Uniunea Europeană nu are impact asupra vieţii de zi cu zi. Totuşi, jumătate dintre români au o imagine pozitivă despre uniune.
Ultimii trei ani, dominaţi de pandemie, războaie şi creşteri de preţuri, au lăsat urme adânci în viaţa de zi cu zi.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
75 la sută dintre români estimează că în următorul an le va scădea nivelul de trai dacă se gândesc la bunurile şi serviciile pe care şi le vor putea permite. La fel simt şi ceilalţi locuitori ai Uniunii Europene.
În plus, jumătate dintre conaţionali considera că într-un an situaţia economică a ţării se va înrăutăţi. Sunt datele unui barometru realizat de Parlamentul European.
Când vine vorba de aparetenenta ţării noastre la Uniunea Europeană, răspunsurile sunt diferite faţă de cele ale locuitorilor din statele membre.
Comparând datele din martie cu cele din octombrie, adică la distanţa de şase luni, media europeană rămâne aproximativ aceeaşi: 61 la sută dintre locuitori cred în continuare că este un lucru bun ca ţara lor face parte din Uniunea Europeană. În schimb, în România, încrederea a scăzut, cu 8 procente. Doar 43 la sută dintre români considera că este un lucru bun că ţara noastră este membra UE, iar 22 la sută cred că este un lucru rău, cu 6 procente mai mult decât acum jumătate de an.
România și Cehia sunt printre țările cu cei mai puțini cetățeni, 60 la sută, care cred că Uniunea Europeană are impact asupra vieții lor de zi cu zi. Cele două ţări sunt depăşite doar de Letonia.
Cristi Pârvulescu, Analist Politic: ”În general românii rămân proeuropeni în orice caz mai mult decât media europeană. A scăzut totuși pentru că există un curent antieuropean mai ales după pandemie.Mai ales că proeuropenii sunt mai degrabă tăcuți sunt discreți, ar trebui să aibă curajul să se exprime în mod clar„.
România îşi alege deputaţii pentru Parlamentul European pe 9 iunie 2024. Dacă ar fi alegeri săptămâna viitoare, 75 la sută dintre cei chestionaţi au declarat că ar ieşi la vot. Cu 20 de procente mai mult ca în 2019.
Cristi Pârvulescu, Analist Politic: "Mie mi se pare nerealist. 75 la sută este imens. În România este în top cinci din punctul ăsta de vedere. În România nu avem această tradiție. Ceea ce ne sugerează Eurobarometrul este că temele europene legate de Europa sunt în momentul de față prioritare pentru români".
Pe de altă parte, un alt sondaj realizate de INSCOP Research ne arată că peste 77% dintre români cred că ar trebui ca țara noastră să rămână în NATO, iar 70% cred că România nu ar trebui să iasă din Uniunea Europeană.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, economie, eurobarometru, partide eurosceptice,
Dată publicare:
06-12-2023 19:01