Statistici sumbre în România. Mesajul unui medic pentru cei care nu cred în COVID-19
Pentru a doua oară într-o săptămână în secţiile de trapie intensivă ale spitalelor COVID sunt aproape 500 de suferinzi, unii dintre ei în stare critică.
Veştile primite de la autorităţi nu sunt grozave nici când vine vorba de imunizarea populaţiei. Datele preliminare ale studiului desfăşurat de ''Institutul Naţional de Sănătate Publică'' arată că doar 2% dintre cei testaţi au dezvoltat anticorpi. Situaţia nu e mai bună nici în ţările care au avut sute de mii de cazuri.
Cu 1392 de cazuri noi, România a ajuns la 76.355 de persoane infectate de la începutul crizei sanitare.
Numărul deceselor se apropie de 3.200 şi doar în 24 de ore pe listă au mai fost trecute numele a 42 de persoane. Una dintre ele avea mai puţin de 40 de ani. În plus, a crescut din nou numărul celor aflaţi în secţiile de terapie intensivă. La fel ca luni, acolo sunt acum internaţi 497 de bolnavi.
Cu toate acestea, încă sunt români care nu cred în existenţa coronavirusului.
Eduard Oanță, medic specialist medicină de urgență, Secția UPU Spital ROL 2 COVID-19 Ana Aslan: "Nu crezi niciodată până nu ți se întâmplă. Anxietatea românilor e din ce în ce mai mare și, din păcate, sunt oameni sănătoși care se expun la risc inutil. Problema este că informațiile greșite sunt mai absorbite decât cele corecte. Sunt complicații care invalidează pe viață, până și pe cei tineri și sănătoși, prin efectul de care îl dă acest virus la nivelul organismului, prin afectare multiorganică''.
Iar imuni la boală nu vom fi prea repede. Datele preliminare ale studiului Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că din cei 4 mii de oameni testaţi până acum, doar 2% au dezvoltat anticorpi.
Nici în ţările cu sute de mii de cazuri imunizarea nu este mult mare. În Anglia de exemplu, la nivelul capitalei este de 13% iar media în întreaga ţară nu trece de 7 procente.
Andrei Baciu, secretar de stat în MS: ''În momentul în care vom avea un vaccin eficient și care va fi sigur, accesibil, nu se vor schimba lucrurile de la o zi la alta, însă la nivel de percepție lucrurile vor sta mult mai bine. Va fi necesară și o prioritizare și o strategie de vaccinare, care însă nu ne va scuti de anumite măsuri de prevenție''.
Vestea bună este că până acum, 34.523 pacienți au fost declarați vindecați.
Virgil Musta, şeful secţiei de boli infecţioase Timişoara: ''Cred ca singura măsură viabilă este că măcar acum în al 12-lea ceas să respectăm cele 3 reguli : purtarea măştii, distanţarea socială şi spălarea bine a mâinilor!"
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!