Epava distrugatorului "Moscova", gasita langa Constanta dupa 70 de ani
Descoperire spectaculoasa in Marea Neagra, la 20 de km de tarmul romanesc. Dupa 70 de ani de la scufundarea distrugatorului "Moscova" si 30 de ani de cautari, epava navei de razboi sovietice din cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost gasita.
Pe 26 iunie 1941, la ora 04.00 dimineata, "Harkov" si "Moscova" navigau catre tarmul nostru. Au ajuns la limita barajelor de mine si au deschis focul asupra portului Constanta si a garii Palas. Construite in Uniunea Sovietica, navele erau echipate cu 15 tunuri de calibre diferite si sase tuburi lans-torpile.
Timp de 10 minute cele doua nave au aruncat 350 de proiectile. Mai multe instalatii petroliere au fost incendiate, iar un tren de munitie a explodat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Distrugatoarele romanesti "Regina Maria" si "Marasti" au reusit in foarte scurt timp sa deschida focul. Navele sovietice s-au retras precipitat cu distrugeri importante. La iesirea din raionul barajelor de mine, o puternica explozie a dus la scufundarea distrugatorului lider.
Practic, "Moscova" s-a rupt in doua si s-a scufundat in mai putin de cinci minute. Cateva ore mai tarziu marina romaneasca a salvat 69 de marinari, inclusiv pe comandantul navei.
"La 04:28 nava Moscova a sarit in aer", povesteste comandorul Ioan Damaschin, lector universitar. Asta ar fi varianta romaneasca. Cea sovietica e similara, dar adauga in plus o noua ipoteza: Moscova ar fi putut fi lovita si de torpila unui submarin. Adevarata cauza va fi cunoscuta dupa cercetarea amanuntita a epavei.
Pana atunci, la fel de important e si potentialul turistic, desi nu-i la indemana oricui sa se scufunde la 45 de metri. Incasarile ar putea ajunge la cateva sute de milioane de euro. Acest tip de turism ramane, totusi, unul exclusivist. Tine doar de specialistii din ministerul de resort sa invaluie in mister si sa vanda povestea .
Specialistii spun ca pentru scufundarile la mare adancime cei interesati au nevoie, pe langa brevet, de un amestec special de oxigen, heliu si azot, altfel isi pierd cunostinta.
Cititi si:
A facut sex cu o alta detinuta fara sa stie. Gardienii care au socat o tara
Doua cai spre placerea femeilor. Secretele orgasmului explicate stiintific