Enoriasii excomunicati din Focsani continua protestele, cerand sa fie reprimiti in randurile Bisericii: Vom ataca in instanta
In Parohia Sf. Andrei din Focsani, unde trei enoriasi au fost excomunicati din Biserica in urma cu zece zile, credinciosii continua sa protesteze.
Oamenii au cerut implicarea Sfantului Sinod, iar cei pedepsiti spun ca excluderea lor din ortodoxie - pe motiv ca submineaza unitatea bisericii - a fost abuziva, la fel ca si oprirea de la impartasanie a altor 8 enoriasi.
Enoriasii din Focsani s-au strans in numar mare in fata bisericii Sf. Andrei. Au venit cu pancarte si au vrut sa stea de vorba cu preotii, dar au gasit incuiata poarta lacasului de cult.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru ca neintelegerile dintre ei si Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei sunt tot mai mari, credinciosii au cerut implicarea Sfantului Sinod.
Nela Panaite, excomunicata: „Am contestat decizia data de Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, asteptam raspuns in termen cat se poate de scurt. Daca nu vom primi raspuns favorabil vom ataca in instanta."
Enoriasii pedepsiti in urma cu zece zile spun ca prin excluderea din Biserica Ortodoxa le-au fost aduse grave prejudicii morale si de sanatate. Sotia unuia dintre cei excomunicati a fost internata in stare de soc.
Localnic: „De cand s-a declansat acest conflict, eu nu am am liniste sufleteasca si trupeasca."
Ca sa fie reprimiti in biserica, enoriasii s-au aratat dispusi sa isi ceara iertare in fata arhiepiscopului Buzaului si Vrancei.
Localnica: „Ne cerem iertare oricand si oricum, dar il vrem pe preotul Vatra inapoi."
Localnica: „Noi ne cerem iertare in momentul in momentul in care ne aduce preotul inapoi, dar noi nu stim ce am gresit. Noi nu am gresit cu nimic."
Oamenii spun ca in situatia in care revendicarile lor nu vor fi rezolvate, vor continua protestele. Arhiepiscopia care a luat masura excomunicarii - este in continuare ferma pe pozitii si spune ca sanctiunea a fost „pe masura gravitatii situatiei pe care cei trei au generat-o (...) refuzand sa inteleaga faptul ca, in Biserica Ortodoxa (...) nu isi au locul manifestari democratice de tip sindicalist. "
Excomunicarea este cea mai grea pedeapsa pentru un crestin. Cei care o primesc nu mai au voie sa intre in biserica, sa participe la Sfanta Liturghie si nici sa se impartaseasca.