ADMITERE LICEU 2018. Ce spun directorii celor mai bune licee din Capitală
Cei care au terminat opt clase cu note mari au emoții pentru admiterea la liceele de top. Contează şi o sutime, iar pragul este uriaș: 9,93 a fost, de pildă, anul trecut, ultima medie la Colegiul Național ”Sfântul Sava”.
Directorii celor mai prestigioase licee din Capitală cred însă că anul acesta mediile de admitere vor scădea, pentru că și rezultatele, de la Evaluarea Națională au fost mai slabe față de anul trecut.
În Capitală, liceele de elită sunt departajate de doar câteva sutimi. La mate info, cea mai căutată specializare, cea mai mare medie de admitere s-a înregistrat la Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr”: 9,86. Pe locul 2 este ”Sfântul Sava”, cu 9,81, iar pe locul 3 ”Spiru Haret”, cu 9,72. Profesorii de la aceste licee spun, însă, că se aşteaptă la o scădere a mediilor de admitere, după rezultatele mai slabe de la Evaluarea Naţională.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Lazăr este dintotdeauna unul dintre cele mai bune licee din ţară, iar succesul absolvenţilor săi la examenul de Bacalaureat sau la facultate atrage, an de an, crema absolvenţilor de clasa a 8-a.
Nina Ionela Neagoe, director adjunct al Colegiului Naţional ”Gheorghe Lazăr”: "Generaţiile acestea nu se mai potrivesc cu ce ştiam noi. Au nevoie de cu totul altceva, nu se mai pot focusa mult pe un subiect dacă nu sunt atraşi. E nevoie de o schimbare de metode, de înţelegere, trebuie să laşi orgoliul deoparte. Un profesor bun trebuie să fie profesional foarte bun, dar dacă e doar asta, nu va da randament."
La ”Mihai Viteazul”, anul trecut, ultima medie de admitere la mate info a fost 9,63, iar la ştiinţele naturii 9,78. În mare parte, elevii merg după terminarea liceului la Automatică sau Medicină. Pereţii clădirii istorice sunt tapetaţi cu liste de olimpici la matematică, fizică sau chimie, iar profesorii îi atrag pe elevi şi în altfel de activităţi, cum ar fi club de dezbateri sau echipa de robotică.
Sever Popa, directorul Colegiului Naţional ”Mihai Viteazul”: "Dacă rezultatele sunt cele pe care le aşteptăm şi sunt cele pe care le aşteptăm, atunci putem spune că profesorul este foarte bun. Ce trebuie să facă ca să fie foarte buni? Trebuie să transmită elevilor ceea ce le este necesar şi o relaţie bună cu elevii, adică o comunicare eficientă."
Iar Sava este o adevărată pepinieră pentru Facultatea de Medicină. La orele de chimie, pe lângă profesor există şi un laborant angajat de şcoală. La toate aceste licee un avantaj este şi tura de dimineaţă în care învaţă liceenii, specialiştii spunând că un adolescent va da randament mai bun la şcoală în prima parte a zilei.
În restul ţării, liceele de top rămân ”Emil Racoviţa” din Cluj, ”Fraţii Buzesti” din Craiova, Colegiul Naţional din Iaşi sau Colegiul ”Andrei Şaguna” din Braşov.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!