Elevele intoxicate cu substanțe interzise de la Școala Centrală au declanșat reacții la Guvern. Drogurile, vândute în școală
Un caz șocant înregistrat la Școala Centrală din București atrage din nou atenția asupra consumului de droguri din unitățile de învățământ.
Trei eleve au ajuns la spital, după ce au fumat în curtea școlii o țigară care conținea substanțe interzise. Consumul de droguri și de substanțe etnobotanice în rândul adolescenților a crescut, țara noastră fiind peste media Uniunii Europene.
Și mai grav este că, spun surse din ancheta acestui caz, drogurile au fost vândute în școală de un elev mai mare. Ministerul Educației a declarat, pentru Știrile PROTV, că a semnat un ordin comun cu Ministerul Sănătății și cel de Interne. Iar directorii de școli, profesorii și psihologii vor învăța de la specialiști cum să recunoască simptomele unui elev drogat.
Mai mulţi elevi de la Şcoala Centrală din Bucureşti ne-au mărturisit, sub protecţia anonimatului, că mulţi colegi s-au speriat când cele trei fete de clasa a VIII-a au avut nevoie de ajutor medical după ce au fumat dintr-o ţigară.
Din păcate, consumul de substanţe interzise, povestesc ei, este un subiect cunoscut în şcoală, mai ales de liceeni.
Elevă: „Un coleg mi-a zis că i-a scris unu' dacă vrea, ca nush ce profit, ce mi-a zis el”.
Reporter: Când se întâmpla asta?
Elevă: „Ieri, a venit la mine şi mi-a zis, uite''.
Cele trei adolescente, eleve în clasa a VIII-a, au fumat din ţigara care conţinea substanţe interzise chiar în curtea şcolii, care însă NU avea camere de supraveghere, ci doar un paznic. Fetelor li s-a făcut rău, iar conducerea şcolii a chemat ambulanţa. Adolescentele au fost ţinute sub supravegherea medicilor la Spitalul Grigore Alexandrescu, dar au fost externate în stare bună. Îngrijorător este, conform unor surse, că furnizorul de droguri este chiar un coleg mai mare din Școala Centrală, elev în clasa a X-a.
Cercetările au fost preluate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, dar, în paralel, a fost deschisă o anchetă internă şi în şcoală.
Personalul din școli va fi format de specialiștii antidrog
Ministrul Educaţiei a chemat la Bucureşti toți inspectorii din ţară, luni, pentru o şedinţă cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog.
Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei: „Am stabilit că vom face într-o săptămână un ordin comun educaţie-sănătate-interne, astfel încât să putem să implementăm un program real de formare a directorilor de unităţi de invățământ cu privire la gravitatea acestui fenomen, pentru a recunoaşte aceste lucruri şi de acţiona. Un program rapid, implementat în termen de o lună.”
Pe lângă directori, inclusiv profesorii şi psihologii din şcoli, acolo unde există, vor fi instruiţi de specialiştii antidrog.
Consumul de droguri şi mai ales de substanţe etnobotanice, care sunt mai ieftine, este în creştere, spun, cu îngrijorare, specialiştii care lucrează cu tinerii dependenţi.
Eugen Aliat: „Numărul adolescenţilor a crescut şi creşte constant la clinica unde lucrez, doar şedinţele de terapie, numărul lor e în creştere, din păcate ne lipseşte un centru de detoxifiere, nu e un centru de detoxifiere pentru adolescenţi în România, nici de post cură, unde să poată sta pe o perioadă îndelungată, să primească terapie acolo. E un semnal de criză adresat parlamentarilor, că ce am făcut până acum un funcţionează.”
Există mai multe iniţiative pentru combaterea consumului. Federaţia antidrog şi cea a părinţilor au propus introducerea unor teste prin care să se verifice suprafeţele pe care le ating la școală elevii, o dată la trei luni. Încă nu s-a luat nicio decizie în acest sens.
Iar doi parlamentari au depus o iniţiativă legislativă prin care părinţii să îşi dea acordul ca polițiști să îi testeze pe copii atunci când fac controale neanunțate în școli.
Sorin Ion, secretar de stat ministerul Educaţiei: „Știu că există state unde se pot face aceste teste, dar asta înseamnă că au o bază legală. Părerea mea e că lucrul acesta nu se va întâmpla curând, am avut mari probleme cu testarea anticovid, ori testarea antidrog va stârni multe şi acute controverse”
Școala din Bucureşti unde s-a înregistrat incidentul va primi camere de supraveghere de la minister. Însă, la nivel naţional, mai puţin de jumătate dintre şcoli au sisteme de supraveghere, de care primăriile sunt responsabile.