Efectele schimbărilor din justiție: infracțiunile cu violență încep iar să crească
După mai mulţi ani cu date în scădere, anul trecut infracţionalitatea din Bucureşti a înregistrat creşteri.
Ultimele statistici ale Poliţiei Capitalei ne arată că numărul unor infracţiuni cu violenţă a crescut chiar şi cu 15% faţă de 2017. Unii specialişti pun aceste rezultate pe seama slăbirii respectului pentru lege, pe fondul schimbărilor din justiţie.
Imaginile violente de la diverse cazuri, în Capitală, au şocat opinia publică. Certurile pentru un loc de parcare sau după şicanări în trafic au degenerat de multe ori.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Poliţiştii au numărat aproape 19.600 de infracţiuni contra persoanei în 2018, majoritatea încadrate la loviri şi alte violențe.
Datele oficiale ale Poliţiei Capitalei arată că, din 2016 şi până acum, infracţiunile contra persoanei sunt tot mai multe. Totuşi, cea mai mare creştere s-a înregistrat în 2018, cu 15% faţă de anul 2017. Tot la acest capitol, numărul cazurilor de loviri şi alte violențe a crescut cu 13%.
Specialiştii pun aceste cifre pe seama stresului, a aglomeraţiei, dar şi a altor factori.
Gabriel Diaconu, psihiatru: "România trece printr-o perioadă foarte gri a respectului pentru lege. Majoritatea oamenilor se uită dubitativ la legile pe care le dau guvernanţii. Fenomenul infracționalității oriunde pe lumea asta va creşte când puterea judecătorească este scăzută."
22 de omoruri şi 54 de tentative de omor au fost înregistrate anul trecut numai în Bucureşti. La capitolul furturi din locuinţe, datele sunt asemănătoare cu cele de acum doi ani, adică aproximativ 1500 de spargeri pe an, din totalul de peste 22 de mii de furturi.