Echipamente de gimnastica si aer conditionat in centrele de arest, in valoare de 1,3 milioane de euro, bani europeni

Ultima actualizare: 16-07-2014 07:09
Inchisoare

Politia Romana va investi in modernizarea centrelor de detentie preventiva, arestatii urmand sa beneficieze, printre alte facilitati, de echipamente de gimnastica, aer conditionat si intrerupatoare electrice cu potentiometru.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) vrea astfel sa alinieze conditiile din spatiile de arest preventiv la standardele UE, astfel incat drepturile omului sa nu fie incalcate.

Ca urmare, a fost realizat un proiect, aflat acum in faza finala si intitulat "Servicii corectionale, inclusiv sanctiuni non-privative de libertate". Proiectul, finantat in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014 si avand ca partener Consiliul Europei, are un buget de 1.286.598 de euro, din care 1.093.608 de euro reprezinta finantare externa.

Potrivit unui raspuns formulat de Politia Romana la solicitarea MEDIAFAX, acest proiect are ca obiectiv modernizarea centrelor de arest si dotarea acestora cu "echipament de gimnastica, sisteme de aer conditionat, sisteme de securitate si supraveghere video, intrerupatoare electrice cu potentiometru, sistem audio pentru camere de vizitare, instalatii de aer conditionat pentru 50 de autospeciale de transport etc".

Conform sursei citate, Politia Romana are in administrare 3.277 de imobile. Dintre acestea, 51 sunt centre de retinere si arestare preventiva, cu o capacitate de 2.220 de locuri.

La sfarsitul lunii iunie 2014, in centrele de retinere si arestare preventiva din subordinea Politiei Romane erau incarcerate 1.048 de persoane, gradul de ocupare fiind de 58 la suta.

Pe de alta parte, la nivelul IGPR a fost facuta o analiza in urma careia a reiesit un necesar de investitii in valoare de 426.769.000 de lei, pentru realizarea lucrarilor de consolidare, reparare si modernizare a imobilelor aflate in administrarea Politiei Romane. Astfel, in mai 2013, a fost intocmit Programul de fundamentare a strategiei de finantare a obiectivelor de investitii in perioada 2014 - 2017.

Din cei peste 426 de milioane de lei, pentru cresterea gradului de siguranta a spatiilor in care functioneaza centrele de retinere si arest preventiv de la nivelul inspectoratelor judetene de Politie si al Politiei Capitalei, 271.026.000 de lei sunt necesari pentru lucrari de investitii si dotarea corespunzatoare a acestora, fondurile fiind esalonate pe o perioada de cinci ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO