După slujbă pleacă la colectat de gunoaie. Cum au fost convinși enoriașii dintr-o comună din Iași să recicleze
Premieră în bisericile din județul Iași. După slujbă enoriașii sunt învățați de preoți cum să colecteze selectiv gunoiul.
Asta după ce Garda de Mediu a observat că oamenii nu sunt informați în legătură cu acest subiect. Gradul de reciclare în zonă este de 13%, spun autoritățile.
De mai bine de o lună așa se încheie slujbele în bisericile din județul Iași. Preoții îi sfătuiesc pe oameni să nu mai arunce gunoiul la întâmplare, ci să-l colecteze selectiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bărbat: „E normal să se păstreze curățenia, dar e greu cu lumea”.
Femeie: „Biserica e singurul loc de informare la noi în sat”.
Femeie: „Este foarte bine cum a spus părintele cu rânduiala”.
În comuna Dumești preotul a strâns enoriașii, apoi împreună au adunat gunoaiele aruncate pe un deal și le-au dus la pubele, pe categorii.
Ioan Prelipcean, preot paroh Dumești: „Trebuie să punem cu toții mână de la mână, ca societate să ne implicăm în efortul acesta de a curăți planeta”.
Scenele se repetă peste tot în județ.
Marius Burghelea, directorul departamentului de securitate în muncă al Arhiepiscopiei Iașilor: „În cadrul celor cinci protopiate aferente județului Iași, din cadrul Arhiepiscopiei, au fost instruiți până acum 550 de preoți”.
Măsura vine după ce s-a constatat că gradul de colectare selectivă în județul Iași este foarte mic - de 13%.
Gheorghe Bacușcă, director Garda de Mediu Iași: „Ne-am gândit să găsim și alte soluții. S-au angajat să prezinte acest subiect către cei din comunitățile din care fac parte fiecare”.
În ceea ce privește reciclarea și compostarea gunoiului, România este la coada clasamentului european, cu un procent de 14%, arată ultimele date Eurostat, media fiind de 46%.