Dupa o absenta de 20 de ani, vidrele s-au intors in Marea Neagra. Descoperirea facuta la Constanta
Un mamifer acvatic care a trait in apele Marii Neagre a reaparut in zona litoralului nostru.
Biologii au descoperit o vidra de aproape un metru, pe o plaja din Constanta.
Ceea ce le intareste convingerea ca aceste vietati, desi iubitoare mai mult de apa dulce, s-au intors in mare in cautare de hrana, dupa mai bine de 20 de ani de absenta.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Din pacate, vidra de astazi murise deja.
Este pentru prima data in ultimele decenii cand un asemenea exemplar este vazut la malul marii. Biologii marini sustin ca in ultimii doi ani doua famii de vidre si-au gasit adapost in apropierea digului din acvatoriul portuar, acolo unde apa este mai dulce.
Vidra a fost descoperita chiar pe nisipul de la plaja Modern. Era moarta de cel putin cateva zile si cel mai probabil valurile au adus-o la tarm.
Nu se stiu exact cauzele mortii, tocmai de aceea specialistii o vor trimite la laboratorul Muzeului Antipa din Bucuresti.
Acum mai bine de 50 de ani, in zona Marii Negre traiau mii de vidre. Desi este un animal de apa dulce, intalnit mai ales in Delta Dunarii, vidra europeana prefera uneori si zonele marine de coasta in cautare de hrana.
La noi vidrele sunt protejate prin lege, pentru ca sunt pe cale de disparitie.
"Delta Dunarii are doua animale din familia mustelide, adica neam cu dihorii, vidra sau lutra si nurca, o vidra mai mititica. Ambele sunt mancatoare de peste, dar nu sunt specii de mare, sunt specii de apa dulce, de apa foarte dulce", a spus Nicolae Papadopol, directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta.
Dupa ce Marea Neagra s-a curatat, iar poluarea s-a redus in ultimii ani, multe specii de pesti disparute s-au intors in apele noastre.
Asa ca vidrele au inceput sa migreze si ele, cel mai des in nordul litoralului nostru, acolo unde apa marii este mai dulce, iar hrana se gaseste din belsug.
"Vidrele cauta hrana si daca isi gasesc hrana in mediu salmastru asta e, acolo merg. Are bune locuri de hranire in Marea Neagra", a spus Adrian Balba, directorul Delfinariului din Constanta.
"Isi redobandesc un vechi areal, chiar daca ele au fost disparute. In momentul de fata avem confirmarea ca exista aici. Este un semn bun", a spus biologul marin Razvan Popescu.
Anul trecut, in aceeasi perioada, un voluntar ecologist a fotografiat, in largul Marii din zona Cazino, un mamifer care parea a fi o foca.
Biologii sustin ca, de fapt, este posibil ca animalul marin sa fi fost de fapt o vidra care inota linistita.