După Crăciun, mii de români s-au grăbit să scape de brazi. Ghenele de gunoi s-au umplut de pomi uscați

04-01-2018 18:00


Imediat după Anul Nou, mii de romani s-au grăbit să scape de bradul de Crăciun. Aşa se face că în foarte multe oraşe, trotuarele şi ghenele de gunoi s-au umplut de pomi uscaţi şi abandonaţi.

Risipa de lemn a fost corectată, timid, fie de unele magazine care au dat la schimb un voucher de cumpărături, fie de cei care s-au gândit să refolosească brazii.

La început de an, magia sărbătorilor a dispărut brusc, aşa că mii de brazi au sfârşit pe marginea drumului sau la gunoi.

În Bucureşti, cei de la salubritate anunţă că vor ridica brazii separat de celalalte deşeuri. La fel se va întâmpla şi la Timişoara.

Astfel brazii vor ajunge în staţiile de compostare. De pildă în cea de lângă Galaţi.

O dată ce şi-au încheiat misiunea de a fi pomi de Crăciun, brazii ajung în stațiile de compostare, unde echipamentele îi toacă, pentru a-i transforma în îngrăşământ pentru plante.

Există şi alte variante civilizate. "Toţi clienţii care cumpără brazi de la noi au posibilitatea să îi returneze până în perioada 15 ianuarie la care primesc un voucher de 25 de lei", explică Nicoleta Torac, reprezentant magazin.

Ceva mai norocoşi sunt şi cei care au ales un brad eco în ghiveci.

Înainte de Crăciun, Romsilva a pus la vânzare 83 de mii de brazi, cu 20 de mii mai mulţi decât în anul precedent. Majoritatea dintre aceştia provin din pepiniere, dar şi din păduri. Alte sute de mii de brazi au fost aduşi însă şi din străinătate.

Cei de la Romsilva susţin că toţi pomii au fost recoltaţi în urma unor comezi ferme. Multe firme private au rămas însă cu brazi nevânduţi.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO