Dunarea a scazut atat de mult din cauza secetei incat au aparut INSULE. Cine pierde din aceasta situatie
Nivelul Dunarii a scazut atat de mult in ultimele saptamani incat se apropie de cele mai reduse cote si debite masurate vreodata.
La Galati, chiar pe mijlocul fluviului, a aparut un grup de insule de nisip. Autoritatile fluviale ii avertizeaza pe navigatori sa se deplaseze cu precautii sporite si sa foloseasca radarele de adancime, pentru ca altfel risca sa ramana impotmoliti.
La punctul de trecere cu bacul la Galati, spre Tulcea, soferii au cedat din pricina intarzierilor si a caldurii. Pontoanele de la mal stau, practic, pe nisip.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Nicolae Garleanu, comandant bac: "Nivelul apei a scazut foarte mult. Incercam sa tinem programul care este stabilit. Incercam sa tinem in viata trecerea, cat se mai poate!"
Pe mijlocul Dunarii a aparut un grup de insule de nisip. Suprafata uscata se va mari la inceputul saptamanii viitoare cu siguranta, atunci cand specialistii prognozeaza scaderi ale cotei Dunarii sub cea din 2003, cand nivelul fluviului a fost de doar 69 de centimetri.
Cei mai ingrijorati sunt specialistii de la Administratia Fluviala a Dunarii de Jos, care trebuie sa asigure adancimile necesare pentru navigare.
Corneliu Carp, inginer-sef Administratia Dunarii Fluviale Galati: "Intervenim in punctele critice, adica la cotul Prutului, Isaccea, bara Sulina, astfel incat sa asiguram cele 24 de picioare pe care ne-am angajat ca le vom asigura permanent."
Mihai Popescu, sef serviciu tehnic Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati: "In istoria masuratorilor, cel mai mic nivel a fost masurat prin 1921, minus 43 de centimetri. Deocamdata, ne situam la un 97. Stam mult mai bine si ca in anul 2003, cand am avut 69 de centimetri exact in aceasta zi, in 29 iulie."
Miercuri la Galati, nivelul fluviului, in raport fata de nivelul marii a fost de 99 de centimetri si continua sa scada. Si debitele sunt extrem de reduse - la mai putin de jumatate fata de media perioadei. In 2003, chiar pe 29 iulie, Dunarea avea la Galati doar 69 de centimetri. Anul acesta, e posibil sa batem acest trist record.
Dincolo de aceste cifre, armatorii au mult de pierdut, pentru ca nu mai pot incarca navele cu la fel de multa marfa ca in perioadele in care adancimile fluviului erau la valori normale. Iar prognozele nu sunt imbucuratoare - si lunile august si septembrie se anunta la fel de lipsite de precipitatii. O imagine deosebita au oferit miercuri cativa tineri curajosi care s-au dus cu o barca pana la insulele de nisip care au aparut pe mijlocul Dunarii.
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta, dunare, galati, navigatie, insule, vapoare,
Dată publicare:
29-07-2015 17:15