Duminică este Ziua Internațională a Gastronomiei. Cât a costat mâncarea la târgurile organizate în weekend
Ziua Internaţională a Gastronomiei este sărbătorită în prima duminică din octombrie. La Braşov şi la Cluj Napoca, oamenii care au ieşit la o plimbare în aer liber au îmbinat mişcarea cu mâncarea.
Şi nu le-a fost uşor să reziste tentaţiei - au avut în faţa ochilor de la sărmăluţe şi afumătură până la mâncare libaneză sau mexicană, ori baclavale. Standurile cu mâncare au fost pline. Şi a fost plin şi în jurul lor de pofticioşi nerăbdători, care nu ştiau ce să încerce mai întâi.
Cele mai căutate au fost bucatele tradiţionale.
Sorin Mihai Crăciun, vânzător comercial: „Bineînțeles, sărmăluțele, jambonul, fasolica. Pe lângă toate astea, mai avem și partea cealaltă cu fructe de mare, mai avem și la grill, clasicul kebab turcesc, frigărui de pui, de vită, oaie.”
De la un aşa ospăţ nu putea lipsi desertul. Amatorii de dulciuri au avut de unde alege.
Au fost aglomerate, încă de la prima oră, şi locurile unde fiecare şi-a putut prepara singur carnea pe grătar.
Cei care n-au vrut pe apă au avut ocazia să treacă pe deasupra ei - pe tiroliană!
Ce mâncare a fost disponibilă la festivalul de la Cluj-Napoca
Şi la Cluj-Napoca a fost festin, la un festival unde vizitatorii au găsit mâncare pe gustul fiecăruia - de la preparate româneşti şi greceşti până la cele mexicane şi libaneze.
Fete: „Avem nevoie de astfel de evenimente, după muncă, universitate, să ne relaxăm. Suntem din Liban și cineva ne-a spus că este aici un loc cu mâncare libaneză, așa că îl vom căuta.”
Alţii au fost ademeniţi cu carne de vită și de porc preparată într-o afumătoare care funcționează cu cărbuni și lemn de pomi fructiferi.
Florin Duma, proprietar restaurant: „Aici avem coaste de vită angus. Gătită la smoker undeva între 10 și 12 ore. O vom tăia, să vedeți cât de fragedă este.”
Multora le-au făcut cu ochiul și specialităţile mexicane.
Răzvan Jurja, bucătar: „Acești tacos vin cu tortilla din porumb, verdețuri, salsa de roșii picante, vită la grătar, sare grunjoasă, coriandru.”
Ce prețuri au găsit vizitatorii
Prețurile au pornit de la 35 de lei pentru un burger sau o porţie de tacos și de la 20 de lei pentru un desert. Au fost însă variante şi pentru cei care au vrut câte puţin din toate.
Constantin Covaliu, organizator: „Avem porții de degustare. Asta înseamnă porții care înseamnă maxim 15 lei, sunt într-un gramaj mult mai mic. Și un alt lucru inedit pe care îl avem sunt food tour-urile, în care li se prezintă de către un membru din echipă povestea evenimentului nostru și cam ce stă în spatele fiecărui truck.”
Pentru cei mici mult mai interesante au fost locurile de joacă, atelierul de pictură sau căsuţa gonflabilă.