Drama a șapte copii din Alba care au rămas fără mamă. Femeia s-a stins la doar câteva zile după ce a născut acasă
Şapte copii din județul Alba au rămas fără mamă, după ce femeia a născut acasă, dar a suferit o infecție care, în cele din urmă, i-a fost fatală.
Cei mici au fost preluați de către autorități în regim de urgență. Ca să ajungă până la ei, într-o zonă troienită din munții Apuseni, a fost nevoie de un utilaj cu şenile.
Copilașul de numai patru zile, o fetiță sănătoasă cântărind patru kilograme, este la spital și se simte bine, spun medicii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeia a născut acasă
Femeia de 33 de ani a născut acasă în urmă cu patru zile, la termen, o fetiță sănătoasă de patru kilograme.
Treptat însă, starea de sănătate a mamei s-a înrăutățit tot mai mult. Abia duminică rudele au sunat după ajutor. Un echipaj medical a ajuns la ea cu o șenilată.
Pe drum însă, femeia a intrat în stop-cardiorespirator și, din păcate, nu a putut fi salvată.
Bebelușul a fost transportat la spitalul din Câmpeni. Ceilalți șase frați, dintre care cel mai mare are 12 ani, au fost luați de lângă tatăl lor în grija statului.
Asistenți sociali și psihologi, dar și polițiști ajutați de pompieri au mers cu o seară în urmă și i-au preluat pe cei mici.
Elena Firu, compartimentul de relații publice DGASPC Alba: „Pentru cei șase copii s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență. Pentru patru copii s-a instituit măsura plasamentului la un asistent maternal profesionist, iar pentru doi copii plasamentul în familia lărgită la o mătușă paternă și la nașii părinților".
Cum în zonă a nins foarte mult și drumul era greu accesibil, ca să ajungă la copii a fost nevoie de un utilaj cu șenile de la ISU.
Autoritățile i-au luat în brațe pe copii și i-au dus până la punctul de unde au fost preluați în siguranță.
Alexandru Crișan, purtător de cuvânt ISU Alba: „Din cauza zonei greu accesibile și a drumului înzăpezit am fost solicități de către DGASPC. Am intervenit cu o autospecială de comandă și o autoșenilată UTB".
Cei mici au nevoie de ajutor psihologic pentru a depăși trauma pierderii mamei.
Anca Pașca, psiholog DGASPC Alba: „Putem să identificăm nivelul de stres al copilului, nivelul de dezvoltare și al întelegii prin care trece acesta și să îl ajutăm să reducă anumite tulburări pe care poate să le dezvolte, tuburări de alimentație, de somn".
Bebelușul care acum este în spital va ajunge în grija unui asistent maternal.
Între timp sunt așteptate rezultatele necropsiei. Femeia s-ar fi stins din cauza unei infecții puternice, iar medicii legiști spun că avea șanse să fie salvată dacă năștea la maternitate, sub supraveghere.