Două minore din Galaţi, de 13 și 14 ani, au devenit mame. Una dintre ele are şi COVID

Dată publicare: 23-04-2021 16:37
Dată actualizare: 23-04-2021 19:08


România ocupă locul doi în Europa într-un clasament al mamelor adolescente. Ca să vă faceți o idee, în 2019, ultimul an cu date centralizate, au fost înregistrate peste 16.000 de cazuri noi.

Săptămână aceasta, două minore în vârstă de numai 13 și 14 ani au născut la o maternitate din Galați. Medicii și psihologii spun că astfel de cazuri arată mari probleme în educație, atât la nivelul familiei, cât și al scolii și comunității. În cele doua cazuri, Protecția Copilului și Politia au deschis investigații, mai ales că una dintre fete a fost lăsată de părinți să trăiască în casa lor cu un bărbat de 35 de ani.

Ambele minore au născut prin operație cezariană. Cea de 14 ani a fost confirmată cu Covid-19, dar starea ei este bună, spun medicii. Din fericire bebelușul nu a fost infectat și cel mai probabil vor putea merge acasă săptămână viitoare.

Reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului monitorizează cazul adolescentelor dinainte că acestea să nască, mai ales că fata de 13 ani locuia cu un bărbat în vârstă de 35 de ani, chiar în casa părinților ei.

Tania Calcan, purtător de cuvânt DGASPC Galați: "Colegii au sesizat organele de ancheta cu privire la modul în care părinții uneia dintre copile au acceptat că ea să locuiască în casa familiei cu un adult de peste 30 de ani, lucru care vă fi anchetat de asemenea de poliție. După perioada de spitalizare, copiii se vor întoarce în familia naturală, având monitorizare atentă din partea serviciului de asistență socială din comunitatea în care locuiesc".

Ambele adolescente devenite mame sunt consiliate psihologic.

Liliana Caraman - medic Maternotatea Buna Vestire Galați: "Ele se trezesc dintr-odată din mintea și sufletul unui copil în fața unei realități care le aduce în situația de a lua decizii de adult până la urmă. Și cred că asta o să aibă, probabil, niște consecințe pe termen lung. Ele trebuiesc monitorizate și trebuie apreciate de un psiholog, problemele astea".

De asemenea polițiștii au deschis un dosar penal împotrivă bărbatului de 35 de ani pentru infracțiunea de act sexual cu un minor și urmează să fie identificat și tatăl celui de-al doilea bebeluș.

De la începutul anului, nu mai puțin de 18 minore au ajuns însărcinate la maternitatea din Galați.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO