Dosarul MAFIA RETROCEDARILOR. Andrei Hrebenciuc va fi cercetat in arest la domiciliu. Tatal sau ramane in spatele gratiilor

Dată publicare: 22-12-2014 22:16
Dată actualizare: 25-12-2014 09:54


Fostul deputat Viorel Hrebenciuc ramane in detentie, in timp ce fiul sau, Andrei, va fi cercetat in arest la domiciliu, a decis, luni seara, instanta suprema.

Luni s-au judecat contestatiile celor doi fata de prelungirea masurilor preventive dispuse in dosarul retrocedarii ilegale de paduri.

Prin aceeasi hotarare, care este definitiva, au fost respinse contestatia deputatului Ioan Adam si cea a lui Gheorghe Paltin Sturdza, astfel ca si acestia raman in arest preventiv.

Prelungirea arestarii preventive in cazul celor patru a fost decisa tot de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 18 decembrie, la propunerea procurorilor anticoruptie. Decizia de atunci a fost contestata la aceeasi instanta.

In acest dosar a fost preventiv, in 17 decembrie, si judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, acuzat ca ar fi luat mita de la Ioan Adam pentru a da o solutie favorabila lui Gheorghe Paltin Sturdza.

Ordog, ca si colegul sau Gabriel Uta, era cercetat initial in libertate, insa anchetatorii au cerut arestarea sa, date fiind indiciile legate de mita.

Procurorii DNA sustin ca in aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza le-a cerut judecatorilor Lorand Andras Ordog si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa.

Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Potrivit anchetatorilor, incepand din aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, impreuna cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, a constituit și coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior și de alte persoane, ce urmarea sa obțina venituri prin oferire de mita, cumparare de influența sau folosirea nelegala a influenței, pentru a urgenta punerea in posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și vanzarea rapida a terenului forestier in suprafața de 43.227 de hectare, dobandit prin hotararea judecatoreasca din 2012 de la Tribunalul Covasna.

In acest sens, in aprilie 2013, Hrebenciuc si Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam si lui Paltin Sturdza ca-i va determina pe funcționarii publici care trebuiau sa il puna in posesie pe Sturdza si sa elibereze titlul de proprietate pentru terenul de 43.227 de hectare - printre care Comisia Județeana de Fond Funciar Bacau, Direcția Silvica Bacau, Comisiile locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava si Romsilva - sa urgenteze indeplinirea actelor sau sa nu se formuleze plangeri in instanța impotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacau.

Hrebenciuc si Bengescu ar fi acceptat sa primeasca de la cei doi, in schimbul interventiilor sale, bani sau alte foloase, au precizat procurorii. Hrebenciuc mai este acuzat ca, incepand din 2013, i-ar fi solicitat senatorului PSD Ilie Sirbu sa-i transmita "mesaje obligatorii" directorului general al Romsilva, Adam Craciunescu, membru in acelasi partid, in legatura cu modul in care Romsilva trebuia sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele peste 43.000 de hectare de padure. In dosarul retrocedarii sunt urmariti penal si senatorii Dan Sova si Ilie Sarbu, precum si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.


VIDEO PROTVPLUS.RO