Reactia Elenei Udrea dupa ce a aflat ca a fost condamnata la 6 ani de inchisoare cu executare: "Razboiul nu s-a terminat!"

×
Codul embed a fost copiat

Elena Udrea a fost condamnata la 6 ani de inchisoare in Dosarul "Gala Bute". Judecatorii instantei supreme au gasit-o vinovata de luare de mita si abuz in serviciu.

Pentru ca au judecat-o dupa vechiul Cod Penal, magistratii nu i-au mai dat niciun spor de pedeapsa, asa cum cerusera procurorii anticoruptie. Sentinta nu este definitiva, insa o eventuala mentinere a condamnarii l-ar putea duce in spatele gratiilor si pe fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare. In schimb, fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat.

Elena Udrea a primit vestea condamnarii acasa. A pledat pana in ultima clipa pentru achitare, insa judecatorii au gasit-o vinovata. A fost condamnata la 6 ani de inchisoare pentru trei fapte de abuz in serviciu si alte trei de luare de mita. A avut noroc ca judecatorii au condamnat-o dupa vechiul Cod Penal si pedepsele nu au fost contopite, ceea ce ar fi insemnat un spor de pedeapsa urias.

"Este o sentinta abuziva, nu tine cont de lipsa probelor din dosar. Este avident ca aceasta etapa a luptei, a razboiului, a fost castigata de sistem, dar razboiul nu s-a terminat si nu este pierdut", a declarat Elena Udrea pentru Stirile Pro TV.

Instanta mai vrea ca Elenei Udrea sa i se confiste un milion de lei si 900.000 de euro. Fostul ministru al Turismului face insa apel pentru ca ideea de a ajunge din nou in inchisoare, o ingrijoreaza. Cat a fost arestata atat in dosarul Gala Bute, cat si in dosarul Microsoft, a constatat ca viata dupa gratii e cumplita.

Citește și
elena udrea
Marturiile fostilor colaboratori ai Elenei Udrea nu i-au convins pe judecatorii ICCJ. Dosarul Gala Bute se complica

"Ii poti pune catuse Elenei Udrea, dar nu ii poti pune catuse adevarului", spunea acum doi ani.

Iar pentru judecatori adevarul este unul singur: ca la ministerul Turismului oamenii de afaceri care primeau contracte din bani publici ar fi dat spagi sefilor din minister. Iar despre ele au vorbit si principalii colaboratori ai Elenei Udrea, care au depus marturie impotriva ei.

Desi au fost condamnati, acestia nu vor ajunge la inchisoare. Anamaria Tiopoliceanu, candva cea mai buna prietena a Elenei Udrea, a primit trei ani, Gheorghe Nastasia, mana dreapta a fostului ministru, patru ani, si consilierul personal al Elenei Udrea, Stefan Lungu, un an si jumatate. Toti cu suspendare. In schimb, Tudor Breazu, un alt prieten al fostului ministru a fost condamnat la 3 trei ani cu executare.

Printru cei care i-au stat alaturi pana la capat este Rudel Obreja. Fostul sef al boxului a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare.

"Noi, in box, am invatat intotdeauna sa luptam cu arme corecte. Asta se doreste: un denunt al meu impotriva doamnei Udrea, pe care nu il voi face, pentru ca nu am cu ce", spunea in 2015 Rudel Obreja.

Si Ion Artion, fost ministru al Economiei si acuzat ca a strans bani ilegal pentru gala bute, a fost achitat.

Sentinta poate fi contestata atat de procurori, cat si de inculpati.


 

Pedepsele din Dosarul "Gala Bute"

Instanta suprema a condamnat-o marti, in dosarul “Gala Bute”, pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale Elena Udrea la 6 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si abuz in serviciu. Elena Udrea a fost achitata pentru tentativa de folosire de declaratii false sau incomplete.

Rudel Obreja a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsa de 4 ani de inchisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare, in timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Elena Udrea a fost condamnata la 5 ani de inchisoare pentru luare de mita, 4 ani pentru o alta fapta de luare de mita, 6 ani pentru o a treia infractiune de luare de mita si tot 6 ani pentru abuz in serviciu.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, dupa contopirea pedepselor, ca Udrea sa execute 6 ani de inchisoare.

Instanta a mai dispus achitarea Elenei Udrea pentru tentativa de folosire de declaratii false ori incomplete.

Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Instanta a constatat ca fapta este concurenta cu cea pentru care Obreja a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, a contopit pedepsele si a dispus ca Obreja sa execute cinci ani de inchisoare.

Gheorghe Nastasia, fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit o pedeapsa de 4 ani de inchisaore cu suspendare.

Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Nationale de Investitii, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, a primit o pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mita.

Instanta a mai dispus condamnarea omului de afaceri Dragos Botoroaga la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. Sentinta poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va da o decizie definitiva in dosarul “Gala Bute”.

Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani. Procurorii au aratat in rechizitoriu ca in 24 iunie 2011 a fost incheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunt de participare, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, avand ca obiect prestarea serviciilor de promovare a Romaniei in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box profesionist de catre Federatia Romana de Box.

In baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei. "Fondurile publice au fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului constituie in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului.

Prin incheierea contractului s-a urmarit in realitate asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achizitie publica si au fost achizitionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finantare europeana”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au sustinut ca Elena Udrea a avut cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte si la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Obreja pentru a identifica solutii in cazul incheierii contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.

Elena Udrea: "Sentinta din dosarul Gala Bute e un abuz, o mascarada; mi se imputa toti banii pomeniti in acest caz"

Fostul deputat Elena Udrea a declarat marti seara, la Romania TV, ca sentinta din dosarul Gala Bute nu este o nedreptate, ci un abuz si o "mascarada", iar banii care i se imputa in acest dosar reprezinta toate sumele mentionate in dosarul Gala Bute, si anume contravaloarea promovarii Romaniei prin acest meci.

"Eu nu spun ca sentinta este o nedreptate, sentinta este un abuz. Cred ca daca nu ar fi facut aceasta mascarada de doi ani de zile, care se numeste procesul „Gala Bute”, se putea da aceeasi sentinta, cu aceeasi condamnare inca din aprilie sau din februarie 2015.

Au fost audiati timp de doi ani de zile 67 de martori, niciunul din acesti martori nu numai ca nu ma acuza cu ceva, dimpotriva, toti contrazic declaratiile celor doi denuntatori din dosar, Topoliceanu si Anastasia”, a precizat Elena Udrea. Fostul ministru a mai spus ca inculpatii din dosar care au dat declaratii impotriva sa au primit condamnari cu suspendare, iar restul, cu executare.

"Cu toate acestea, s-a pronuntat aceasta sentinta care mie imi arata ca patru saptamani nu au fost in niciun caz pentru a se citi dosarul, nu au fost in niciun caz pentru a se citi concluziile mele scrise care au avut si ele vreo 70 de pagini. Patru saptamani probabil au fost ca in puzzle-ul acesta al persoanelor inculpate si al pedepselor sa se faca o asezare, cum sa asezi turnatorii, cum sa le dai cu suspendare. Toti cei care au dat declaratii impotriva mea au primit cu suspendare sau pedepse derizorii, cei care nu au fost de acord sa dea declaratii impotriva mea au primit cu executare", a completat ea.

Udrea a sustinut ca „banii care i se imputa in acest dosar sunt toate sumele pomenite in dosarul Gala Bute, contravaloarea promovarii Romaniei in meciul Gala Bute. „Domnul Bute nu a primit niciun ban in meciul acela, a boxat degeaba? Adversarul lui Bute nu a primit niciun ban? Toata suma, toata contravaloarea promovarii Romaniei, brand-ul Romaniei in cadrul galei de box”, a conchis Elena Udrea. 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Decizia in dosarul Gala Bute a fost amanata. Elena Udrea risca o pedeapsa de 21 de ani de inchisoare
Decizia in dosarul Gala Bute a fost amanata. Elena Udrea risca o pedeapsa de 21 de ani de inchisoare

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat luni, pentru 28 martie, pronuntarea sentintei in dosarul "Gala Bute".

Marturiile fostilor colaboratori ai Elenei Udrea nu i-au convins pe judecatorii ICCJ. Dosarul Gala Bute se complica
Marturiile fostilor colaboratori ai Elenei Udrea nu i-au convins pe judecatorii ICCJ. Dosarul Gala Bute se complica

Vesti proaste pentru cei trei fosti colaboratori ai Elenei Udrea, vizati in dosarul Gala Bute.
 

Dosarul Gala Bute, din nou in instanta. Elena Udrea vrea sa fie cercetata in libertate pe toata durata procesului
Dosarul Gala Bute, din nou in instanta. Elena Udrea vrea sa fie cercetata in libertate pe toata durata procesului

Elena Udrea vrea sa fie cercetata in libertate. Fostul ministru contesta masura controlului judiciar, in dosarul Gala Bute.

Elena Udrea va face plangere la CEDO:
Elena Udrea va face plangere la CEDO: "Este o teroare. Stai in camera cu gandaci care se urca in patul tau"

Elena Udrea, aflata in arest la domiciliu in dosarul Gala Bute, a acordat, prin telefon, primul interviu dupa iesirea din penitenciarul Targsor.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.