Doina Cornea, înmormântată cu onoruri militare. ”A fost unul dintre sufletele României”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 07 Mai 2018 16:34
Categorie: Actualitate

Este o zi tristă pentru toţi cei care au admirat-o enorm şi care cred cu aceeaşi ardoare în valorile pentru care a luptat Doina Cornea. Luni, ea a fost înmormântată la Cluj, cu onoruri militare.

 

S-a dovedit mai curajoasă decât milioane de semeni, în special în anii '80, într-o vreme în care arena anticomunistă din România era aproape goală. Doina Cornea se alătura astfel altor viteji cu care se aseamănă şi prin credinţă: Corneliu Coposu, Ion Gavrilă Ogoranu sau episcopii greco-catolici martirizaţi în închisorile comuniste.

Doina Cornea a venit pe lume într-o zi de mai şi a plecat tot în luna florilor, pe care le iubea atât de mult.

Încă de luni dimineaţă, cei care au preţuit-o au venit în foaierul Colegiului Academic al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca pentru a-i aduce flori şi a-i aprinde o lumânare.

Printre cei care au participat la funeralii s-au numărat şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. Iar şeful statului, Klaus Iohannis, a trimis o coroană de flori. Înmormântarea a avut loc în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, iar membrii gărzii militare au tras în onoarea destinului ei mai multe salve.

Pentru că este un simbol al curajului, primarul Clujului a anunţat că o stradă din oraş îi va purta numele. Bucureştenii pot forma luni seară, în Piaţa Victoriei, o inimă din flori şi lumânări, în amintirea Doinei Cornea.

Doina Cornea, deşi putea, ca imensa majoritate a românilor în ultimii ani ai comunismului, să ignore degradarea din jur şi să-şi vadă de viaţa ei, la Universitatea Cluj, mai ales că avea şi doi copii de crescut, a ales cuvântul. Cuvântul care răzbate dincolo de ziduri.

Femeie: "O persoană foarte curajoasă, care nu a mai existat în România. Păcat!"

Bărbat: "În 21 decembrie am avut şansa să îi strâng mâna pe la orele serii, când era în camion şi era eliberată de alţi oameni care erau pe stradă. Cred că recuperarea dimensiunii apostolice a acţiunilor dânsei va începe poate chiar de acum."

Protestele Doinei Cornea faţă de regimul comunist, citite la Europa Liberă înainte de Revoluţie, i-au însufleţit pe toţi cei care ascultau, pe furiş, această voce a libertăţii. Cu un curaj de neînvins, Doina Cornea a vrut mereu o schimbare în bine a ţării pe care o iubea necondiţionat. Şi pentru asta a fost bătută, anchetată, scuipată pe stradă şi închisă.

Comunismul, spunea ea, "ne-a distrus, ne-a măcinat în adâncime, în conştiinţa noastră de fiinţe umane". Luni, sute de persoane au vrut să îi fie alături pe ultimul drum.

Femeie: "Un simbol. A fost destul de oprimată de sistemul comunist. Ştiu ce s-a întâmplat cu ea, a fost supravegheată în casă."

Bărbat: "A avut curaj, bun simţ, nu a dorit să fie cunoscută, să aibă cariera politică pentru o serie de iniţiative, a fost unul dintre sufletele României."

De o modestie aidoma cu smerenia creştină, Doina Cornea a refuzat gloria pământească şi orice funcţii şi recunoaşteri oficiale, dar a fost omagiată de Papa Ioan Paul al Doilea şi de Majestatea sa Regele Mihai.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Doina Cornea, simbolul curajului care s-a stins la 88 de ani:
Doina Cornea, simbolul curajului care s-a stins la 88 de ani: "Cu oameni cu sufletul în agonie nu poţi să faci o ţară vie"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Autocar rasturnat Olt
Un autocar cu 29 de pasageri a ajuns într-un șanț, în județul Olt. VIDEO
Jandarmii au salvat 6 cățeluși îngropați în zăpadă. Mama puilor le-a arătat unde erau
Târguri de design contemporan, în Capitală. Ce și-a cumpărat Simona Halep
Un tren în care se aflau 20 de persoane, blocat între stații, în Caraș-Severin
Pesta porcină a ajuns și în satul Fierbinți, cu 5 zile înainte de Ignat
Din autobuze și tramvaie, cu picioarele direct în bălți sau mocirla din București
bagaje aeroport
”Bagajul, bagajul!” Pățania unui angajat de pe Aeroportul Otopeni
Condamnare grea pentru Roni Herșcovici, tânărul care a luat un polițist pe capotă
Accident grav în Neamț. Patru autoturisme implicate
Bărbat de 28 de ani, prins cu peste 150 de kilograme de tutun
Hercule vechi de mii de ani, găsit în locuinţa unui bărbat din Alba. Ce voia să facă cu el
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu