Doina Cornea, înmormântată cu onoruri militare. ”A fost unul dintre sufletele României”
Este o zi tristă pentru toţi cei care au admirat-o enorm şi care cred cu aceeaşi ardoare în valorile pentru care a luptat Doina Cornea. Luni, ea a fost înmormântată la Cluj, cu onoruri militare.
S-a dovedit mai curajoasă decât milioane de semeni, în special în anii '80, într-o vreme în care arena anticomunistă din România era aproape goală. Doina Cornea se alătura astfel altor viteji cu care se aseamănă şi prin credinţă: Corneliu Coposu, Ion Gavrilă Ogoranu sau episcopii greco-catolici martirizaţi în închisorile comuniste.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Doina Cornea a venit pe lume într-o zi de mai şi a plecat tot în luna florilor, pe care le iubea atât de mult.
Încă de luni dimineaţă, cei care au preţuit-o au venit în foaierul Colegiului Academic al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca pentru a-i aduce flori şi a-i aprinde o lumânare.
Printre cei care au participat la funeralii s-au numărat şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. Iar şeful statului, Klaus Iohannis, a trimis o coroană de flori. Înmormântarea a avut loc în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, iar membrii gărzii militare au tras în onoarea destinului ei mai multe salve.
Pentru că este un simbol al curajului, primarul Clujului a anunţat că o stradă din oraş îi va purta numele. Bucureştenii pot forma luni seară, în Piaţa Victoriei, o inimă din flori şi lumânări, în amintirea Doinei Cornea.
Doina Cornea, deşi putea, ca imensa majoritate a românilor în ultimii ani ai comunismului, să ignore degradarea din jur şi să-şi vadă de viaţa ei, la Universitatea Cluj, mai ales că avea şi doi copii de crescut, a ales cuvântul. Cuvântul care răzbate dincolo de ziduri.
Femeie: "O persoană foarte curajoasă, care nu a mai existat în România. Păcat!"
Bărbat: "În 21 decembrie am avut şansa să îi strâng mâna pe la orele serii, când era în camion şi era eliberată de alţi oameni care erau pe stradă. Cred că recuperarea dimensiunii apostolice a acţiunilor dânsei va începe poate chiar de acum."
Protestele Doinei Cornea faţă de regimul comunist, citite la Europa Liberă înainte de Revoluţie, i-au însufleţit pe toţi cei care ascultau, pe furiş, această voce a libertăţii. Cu un curaj de neînvins, Doina Cornea a vrut mereu o schimbare în bine a ţării pe care o iubea necondiţionat. Şi pentru asta a fost bătută, anchetată, scuipată pe stradă şi închisă.
Comunismul, spunea ea, "ne-a distrus, ne-a măcinat în adâncime, în conştiinţa noastră de fiinţe umane". Luni, sute de persoane au vrut să îi fie alături pe ultimul drum.
Femeie: "Un simbol. A fost destul de oprimată de sistemul comunist. Ştiu ce s-a întâmplat cu ea, a fost supravegheată în casă."
Bărbat: "A avut curaj, bun simţ, nu a dorit să fie cunoscută, să aibă cariera politică pentru o serie de iniţiative, a fost unul dintre sufletele României."
De o modestie aidoma cu smerenia creştină, Doina Cornea a refuzat gloria pământească şi orice funcţii şi recunoaşteri oficiale, dar a fost omagiată de Papa Ioan Paul al Doilea şi de Majestatea sa Regele Mihai.
Dumnezeu s-o odihnească în pace!