Doina Cornea, înmormântată cu onoruri militare. ”A fost unul dintre sufletele României”

Ultimul update: Luni 07 Mai 2018 20:15
Data publicarii: Luni 07 Mai 2018 16:34
Categorie: Actualitate

Este o zi tristă pentru toţi cei care au admirat-o enorm şi care cred cu aceeaşi ardoare în valorile pentru care a luptat Doina Cornea. Luni, ea a fost înmormântată la Cluj, cu onoruri militare.

 

S-a dovedit mai curajoasă decât milioane de semeni, în special în anii '80, într-o vreme în care arena anticomunistă din România era aproape goală. Doina Cornea se alătura astfel altor viteji cu care se aseamănă şi prin credinţă: Corneliu Coposu, Ion Gavrilă Ogoranu sau episcopii greco-catolici martirizaţi în închisorile comuniste.

Doina Cornea a venit pe lume într-o zi de mai şi a plecat tot în luna florilor, pe care le iubea atât de mult.

Încă de luni dimineaţă, cei care au preţuit-o au venit în foaierul Colegiului Academic al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca pentru a-i aduce flori şi a-i aprinde o lumânare.

Doina Cornea - vocea care a criticat regimul comunist. Fiul fostei disidente: Aşa cum a venit a şi plecat

Printre cei care au participat la funeralii s-au numărat şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. Iar şeful statului, Klaus Iohannis, a trimis o coroană de flori. Înmormântarea a avut loc în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, iar membrii gărzii militare au tras în onoarea destinului ei mai multe salve.

Pentru că este un simbol al curajului, primarul Clujului a anunţat că o stradă din oraş îi va purta numele. Bucureştenii pot forma luni seară, în Piaţa Victoriei, o inimă din flori şi lumânări, în amintirea Doinei Cornea.

Doina Cornea, deşi putea, ca imensa majoritate a românilor în ultimii ani ai comunismului, să ignore degradarea din jur şi să-şi vadă de viaţa ei, la Universitatea Cluj, mai ales că avea şi doi copii de crescut, a ales cuvântul. Cuvântul care răzbate dincolo de ziduri.

Femeie: "O persoană foarte curajoasă, care nu a mai existat în România. Păcat!"

Bărbat: "În 21 decembrie am avut şansa să îi strâng mâna pe la orele serii, când era în camion şi era eliberată de alţi oameni care erau pe stradă. Cred că recuperarea dimensiunii apostolice a acţiunilor dânsei va începe poate chiar de acum."

Protestele Doinei Cornea faţă de regimul comunist, citite la Europa Liberă înainte de Revoluţie, i-au însufleţit pe toţi cei care ascultau, pe furiş, această voce a libertăţii. Cu un curaj de neînvins, Doina Cornea a vrut mereu o schimbare în bine a ţării pe care o iubea necondiţionat. Şi pentru asta a fost bătută, anchetată, scuipată pe stradă şi închisă.

Comunismul, spunea ea, "ne-a distrus, ne-a măcinat în adâncime, în conştiinţa noastră de fiinţe umane". Luni, sute de persoane au vrut să îi fie alături pe ultimul drum.

Femeie: "Un simbol. A fost destul de oprimată de sistemul comunist. Ştiu ce s-a întâmplat cu ea, a fost supravegheată în casă."

Bărbat: "A avut curaj, bun simţ, nu a dorit să fie cunoscută, să aibă cariera politică pentru o serie de iniţiative, a fost unul dintre sufletele României."

De o modestie aidoma cu smerenia creştină, Doina Cornea a refuzat gloria pământească şi orice funcţii şi recunoaşteri oficiale, dar a fost omagiată de Papa Ioan Paul al Doilea şi de Majestatea sa Regele Mihai.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Doina Cornea, simbolul curajului care s-a stins la 88 de ani:

Doina Cornea, simbolul curajului care s-a stins la 88 de ani: "Cu oameni cu sufletul în agonie nu poţi să faci o ţară vie"

Cheltuieli lunare romani

Calculul lunar al românilor: 76 de lei pe sport și cultură, 150 de lei pe țigări și băutură

Ciupercile româneşti, la mare căutare de străini: “Sunt mulţumiţi de ceea ce găsesc”

Bărbații filmați în timp ce bat un șofer în trafic, propuși pentru arestare

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 20 mai 2018

Noaptea Muzeelor 2018. Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai căutate locuri

Campionul de raliuri Vali Porcişteanu, jefuit într-o vulcanizare din Piteşti

Klaus si Carmen Iohannis la biserica

Cuplul prezidențial, surprins la o biserică din Sibiu, la slujba de Rusalii

Marian Godină s-a căsătorit în aceeași zi cu prințul Harry. FOTO

Ursul Șoni din Harghita a mușcat o turistă din Ungaria, care voia un selfie cu el

Bătaie în trafic, în Brașov. O persoană a ajuns la spital

Ce le-au spus poliţiştilor părinţii copilului care a murit după ce a mâncat shaorma

Hoț, surprins de camerele de supraveghere când fură un telefon dintr-un bar