DOCUMENT. Guvernul a aprobat hotărârea de prelungire a stării de alertă cu 30 de zile

Ultima actualizare: 12-11-2020 21:52
Sedinta de Guvern
Inquam Photos / George Calin

Guvernul a adoptat, joi seară, hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 14 noiembrie, secretarul de stat în MAI Raed Arafat precizând că măsurile prevăzute sunt, pe fond, similare cu cele în vigoare.

"S-a ţinut cont de propunerile cuprinse în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 54 din 2020 care a avut loc astăzi după-amiază, iar prin proiect se propune prelungirea stări de alertă cu 30 de zile începând cu 14 noiembrie 2020. Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirus SARS-CoV-2, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care le pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata prelungirii sunt pe fond similare cu cele în vigoare", a precizat Raed Arafat după şedinţa de guvern.

Documentul integral poate fi descărcat de la finalul articolului.

El a subliniat că măsurile luate înainte rămân în vigoare, menţionând că pentru elaborarea acestora au avut loc consultări cu un grup de epidemiologi.

Ofertele de Black Friday de la eMAG, actualizate în timp real. LIVE BLOG

"Au fost propuse aceleaşi măsuri de protecţie sanitară care vor fi luate pe timpul procesului electoral al alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie", a spus Arafat.

Acesta a menţionat că s-a creat baza legală pentru ordinul privind condiţiile de protecţie sanitară în secţiile de vot care vor fi organizate în afara României.

"Totodată pentru alegerile parlamentare vor fi organizate secţii de vot în afara României, în alte ţări, motiv pentru care s-a creat baza pentru emiterea unui ordin pentru stabilirea condiţiilor de protecţie sanitară, un ordin care urmează să fie emis de ministrul afacerilor externe, împreună cu ministrul sănătăţii", a afirmat Arafat.

Totodată, s-au stabilit regulile de organizare a sărbătoririi Zilei Naţionale a României în 1 decembrie, a adăugat Raed Arafat.

De asemenea, s-a stabilit permiterea desfăşurării activităţilor de prevenire şi combatere a pestei porcine africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 de persoane, precum şi permiterea operatorilor economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu o capacitate mai mare de nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi celor din domeniul transportul rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone să desfăşoare activitatea inclusiv în perioada în care este interzisă circulaţia.

Raed Arafat a mai spus că se vor redeschide punctele de frontieră: Oancea - judeţul Galaţi, cu Republica Moldova şi Naidăş, judeţul Caraş Severin.

"De asemenea, s-au clarificat anumite aspecte, şi anume: se elimină sintagma "pieţe mixte şi volante" din categoria tipurilor de pieţe care au activitatea suspendată şi se permite organizarea pieţelor volante în spaţii publice deschise", a precizat Arafat.

Ce prevede hotărârea aprobată de CNSU:

 

Art. 1 - Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.11.2020.

Art. 2 - Măsurile de prevenire şi control a infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 14.11.2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 3 - (1) Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 2.

(2) Excepţiile de la măsura carantinei prevăzute în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 36, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică persoanelor care sosesc din Danemarca.

Art. 4 - Se modifică art. 3, lit. o) din Hotărârea CNSU nr. 36 din 21.07.2020 care va avea următorul cuprins:

o) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti şi posesori de paşapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, personalul asimilat personalului diplomatic, membrii Corpului Diplomatic şi
Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, precum şi membrii familiilor acestora;

Art. 5 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

Art. 6 - Anexele 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO