Directorul firmei de gaze din Sighet, arestat preventiv, dupa exploziile care au ucis o persoana

Ultima actualizare: 07-11-2012 06:10
explozii Sighetu Marmatiei

Directorul executiv al firmei de gaze din Sighetu Marmatiei, Valer Faur, a fost arestat prevetiv, pentru 29 de zile, pentru ucidere din culpa, vatamare corporala, distrugere, fals in inscrisuri si abuz in serviciu.

Directorul executiv al firmei de gaze din Sighetu Marmatiei, Valer Faur, fusese retinut de procurorii Parchetului instantei supreme pentru ucidere din culpa, vatamare corporala, distrugere, fals in inscrisuri si abuz in serviciu.


El este acuzat ca a intocmit in fals documente privind starea retelei.

Valer Faur a fost retinut miercuri de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care il acuza de ucidere din culpa (o persoana) si vatamare corporala din culpa (14 persoane), distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in cazul exploziilor care au avut loc in 19 februarie, in Sighetu Marmatiei, se arata intr-un comunicat de presa de joi al Ministerului Public.

Procurorii au cerut instantei Judecatoriei Sector 5 arestarea preventiva a lui Valer Faur, propunerea urmand sa fie judecata joi.

Din probele administrate in cauza pana la acest moment al urmaririi penale a rezultat ca Valer Faur, director executiv al SC Berg Sistem Gaz, in perioada 2005 - ianuarie 2007, prin natura atributiilor de serviciu, avand competente in ceea ce priveste edificarea retelei de distributie a gazului metan in orasul Sighetu Marmatiei, "a intocmit in fals documentele tehnice (procese verbale de receptie, procese verbale de vicii ascunse si procesele verbale de dare in functiune), atestand prin aceste acte ca lucrarile efectuate corespund calitativ si tehnic si respecta proiectele de executie".

Potrivit procurorilor, procese verbale intocmite de Valer Faur vizeaza lucrari efectuate si date in folosinta in anii 2005-2006, iar prin aceste semnaturi s-a atestat in mod nereal faptul ca au fost verificate de catre comisia de receptie lucrarile executate si ca acestea corespund proiectelor.

"Faptele retinute in sarcina numitului Faur Valer (cele cu privire la nerespectarea proiectului de executie) au creat conditiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz (constatata de organele de cercetare penala in data de 19 februarie 2012), urmata de infiltrari de gaz in subsolul imobilului, urmate de producerea a doua explozii in data de 19 februarie 2012. Aceste explozii au avut drept urmare moartea unei persoane si vatamarea altora (dintre care 12 persoane sunt internate si in acest moment, prezentand arsuri in grade diferite de gravitate). De asemenea, a fost distrus imobilul mai sus aratat, printre consecinte fiind si oprirea furnizarii energiei electrice si a gazului metan pe cele doua strazi, aspect de natura sa blocheze activitatea mai multor institutii publice (judecatorie, parchet, trezorerie)", se arata in comunicatul citat

In 5 martie, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de dirigintele de santier Daniel Rasnoveanu si de Vasile Virlics, responsabil de lucrari in cadrul firmei Berg Sistem Gaz, acuzati de ucidere din culpa (o persoana), vatamare corporala din culpa (14 persoane), distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii au luat in cazul lui Rasnoveanu masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o durata de 30 zile.

Totodata, pentru recuperarea prejudiciului produs in cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil detinut de Valer Faur, precum si asupra imobilului detinut de Vasile Virlics.

In noaptea de 18 spre 19 februarie, la ora 0.56, intr-o discoteca din Sighet aflata la subsolul unei cladiri a avut loc o explozie in care au fost ranite sapte fete. Dupa 14 ore, in momentul in care se faceau cercetari privind explozia, o a doua deflagratie s-a produs, fiind raniti politisti, pompieri si un notar care avea biroul deasupra discotecii.

In cele doua explozii au fost ranite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate, 15 fiind aduse cu un avion militar la Bucuresti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO