Criză de oxigen la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Medicii folosesc oxigen pentru sudură ca să salveze pacienții

Ultima actualizare: 31-10-2021 18:55
oxigen spital Iasi
Pro TV

De ce ne-am temut, a devenit realitate. Este criză de oxigen la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Conducerea unității a cerut sprijin în regim de urgență după ce firma care alimenta unitatea sanitară a livrat de 7 ori mai puține tuburi de oxigen decât ar fi necesar.

Situația este dramatică, iar doctorii sunt puși în fața unor decizii greu de luat, cum ar fi aceea de a folosi în scopuri medicale oxigenul pentru sudură.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a lansat apelul la prânz, când a anunțat că bolnavii mai au oxigen doar pentru 5 ore. Conducerea unității s-a plâns că principalul furnizor nu a onorat comanda de butelii. În loc să trimită 870 tuburi au ajuns doar 120.

Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: “Vom fi nevoiți să folosim oxigen tehnic astfel încât pacienții noștri să poată beneficia de tratament. Eu am fost învățat să folosesc la pacienți oxigen medicinal, bănuiesc că oxigenul tehnic e folosit la sudură, la alte lucruri."

Disperarea a fost atât de mare încât spitalul a trimis în regim de urgență un camion ISU la Galați să încarce 10 paleți cu tuburi de oxigen.

Radu Crișan Dabija: manager spitalul de pneumoftiziologie Iași: "Toți cei implicați în acest lanț de distribuție cred că nu-și dau seama ce se întâmplă dacă spitalele rămân fără oxigen, e un scenariu la care nu vrem să ne gândim măcar. Suntem obosiți, tracasati, stăm cu frică, îmi tremură inima când aud că furnizorul nu a adus suficiente butelii, încep să le număr, să le aduc de pe alte secții".

Încep să apară astfel de probleme peste tot în țară. Consumul din spitale a depășit capacitatea furnizorilor de a asigura necesarul. Fapt anunțat de altfel la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Vasile Cepoi, director DSP Iași: "CNCCI a transmis o circulară prin care a avertizat în acest sens și prin care se confirmă că în caz de criză se poate folosi și oxigenul tehnic. Argumentat de 2 aspecte: până în urmă cu 5-6 ani în România nu era oxigen medical autorizat, se folosea oxigen tehnic, al doilea argument concentratoarele de oxigen produc la 93% oxigen, deci cât are și oxigenul tehnic."

În România, doar câteva societăți pot încarca tuburile de oxigen. Ca să nu mai vorbim de faptul că numărul tehnicienilor autorizați să facă asta este extrem de mic.

Raed Arafat, șef DSU: "Există o criză pentru că sunt doar 2 firme mari care livraeza oxigen în țară și una mai mică. Toate au avut probleme în livrare din cauza cererii mari. Noi încercăm să aducem butelii preumplute din afară României”.

Într-un final, Spitalul Județean Suceava a trimis la Iași 50 de tuburi de oxigen, iar de la Galați au ajuns alte 76.

Acest episod vine în completarea tabloului sumbru din România. Autoritățile au anunțat că încă 427 de oameni au murit. Unul dintre ei este comisarul-șef al Gărzii de Mediu din Galați. Avea 44 de ani și doi copii care au rămas orfani de tată. Marian Mocanu era nevaccinat.

Mihai Turcu, fost comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați: "Știam că este internat în spital, știam că este la ATI și știam că este într-o stare destul de gravă. A fost din generația tânăra, unul din cei mai buni comisari. Un caracter deosebit, bun profesionist."

În total, 34 de români au fost uciși de Covid fără să fi avut alte boli.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO