A murit Aurel Vainer, fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Aurel Vainer
Facebook / Aurel Vainer

Fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România Aurel Vainer a murit la vârsta de 89 de ani, potrivit Agerpres.

Aurel Vainer s-a născut la 10 ianuarie 1932, în Ştefăneşti, judeţul Botoşani, fiind fiul lui Ioina şi Beti Vainer.

A absolvit Academia de Studii Economice, în 1953, şi a devenit doctor în Economie, în 1966. A urmat cursuri de specializare, la Paris, în Marketing, Studierea Pieţei (1968), în Medierea Diferendelor Comerciale (2003), potrivit site-ului cdep.ro.

Înainte de 1989 a activat în domeniul comerţului, statisticii şi construcţiilor: comerţul de stat (1949-1950), Direcţia Centrală de Statistică, (1950-1959), construcţii (1959-1962). De asemenea, un lung interval, înainte de 1989, Aurel Vainer a desfăşurat activitate de cercetare ştiinţifică, fiind cercetător ştiinţific principal gradul II şi gradul I la Institutul de Cercetări Comerciale şi la Institutul pentru Cercetarea Comerţului Interior şi al Comerţului.

După 1989, a făcut parte din conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti: vicepreşedinte (1990-1996), prim-vicepreşedinte (1996-2002), vicepreşedinte (2002-2004), membru în Colegiul de Conducere (1990-2005).

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

A fost de asemenea, profesor asociat la Universitatea "Spiru Haret", Facultatea de Finanţe şi Contabilitate din Câmpulung Muscel (2000-2008).

În perioada postcomunistă, a deţinut trei mandate de deputat din partea minorităţilor naţionale - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Un prim mandat l-a deţinut în perioada 2004-2008. A fost reales deputat în 2008 şi în 2012. În toate cele trei legislaturi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

A fost membru în Comitetul Director al Asociaţiei Române de Marketing (1996-2004), vicepreşedinte al Societăţii Române de Statistică (2004), membru în Comitetul Executiv al Congresului Evreiesc European (2005-2007). Membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (din 2012).

A fost decorat cu Ordinul "Steaua României", în grad de ofiţer (2013) şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare, în grad de Cavaler, conferit de Franţa (2009). La 18 ianuarie 2017, Aurel Vainer a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor, în semn de "apreciere pentru înalta ţinută morală şi profesională de care a dat dovadă de-a lungul întregii cariere, pentru contribuţia determinantă pe care a avut-o în conservarea moştenirii iudaice şi în îmbunătăţirea dialogului interreligios, pentru implicarea deosebită în combaterea antisemitismului, xenofobiei, rasismului şi a negării Holocaustului, precum şi pentru consolidarea legăturilor româno-israeliene şi promovarea imaginii României în lume''. Decretul de decorare a fost semnat de preşedinte la 30 decembrie 2016.

A desfăşurat şi o bogată activitate publicistică în cercetare (economia comerţului, marketing), publicând studii şi articole pe teme economice, precum şi cărţi de comerţ interior şi de marketing (ex: "Marketing - de la concepţie, prin cercetare, la acţiune", 2001; "Federaţia comunităţilor evreieşti din România. Şaptezeci de ani de existenţă", 2008; "Mărturii şi imagini despre Holocaust în România", 2013).

A primit, la 7 mai 2015, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Senatului Universităţii Titu Maiorescu, iar la 16 ianuarie 2020, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Petroşani. În 2018 i-a fost acordat titlul de cetăţean de onoare al Capitalei. Un an mai târziu, în 2019, a fost decorat de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) cu Medalia de onoare a acestei organizaţii şi a fost distins cu Crucea de merit în rang de ofiţer a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania.

În aprilie 2021, în semn de preţuire şi apreciere pentru întreaga sa activitate în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi a sistemului cameral românesc, Colegiul de Conducere i-a acordat lui Aurel Vainer, vicepreşedinte al CCIB în perioada 2005-2021, o plachetă şi o diplomă de excelenţă. De asemenea, prin hotărârea Colegiului de Conducere, începând cu data de 26 aprilie 2021, Aurel Vainer a devenit vicepreşedinte de onoare ad vitam al CCIB.

În 2005 a devenit preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. A fost reales în funcţia de preşedinte al Federaţiei, în cadrul lucrărilor celui de-al III-lea Congres al organizaţiei, la 26 iulie 2016.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Administratora unui bloc din București a fost înjunghiată mortal de un vecin
Administratora unui bloc din București a fost înjunghiată mortal de un vecin

Scene șocante au avut loc, joi, într-un bloc din Sectorul 2 al Capitalei. O femeie de 56 de ani a murit după ce a fost înjunghiată de un vecin. Individul a fost imobilizat de polițiști și dus la audieri.

VIDEO. Un consilier local din Brașov nu a oprit camera și s-a filmat live pe toaletă, într-o ședință transmisă pe Facebook
VIDEO. Un consilier local din Brașov nu a oprit camera și s-a filmat live pe toaletă, într-o ședință transmisă pe Facebook

Un consilier local din Brașov a uitat să închidă camera telefonului în timpul unei ședinte din cadrul Comsiei 4, care avea loc pe platforma Zoom.

Accident grav în Bragadiru. Un motociclist a lovit mortal un pieton
Accident grav în Bragadiru. Un motociclist a lovit mortal un pieton

Un accident grav a avut loc, joi seară, pe DN6, localitatea Bragadiru, județul Ilfov. Un motociclist a lovit mortal un pieton, anunță Centrul INFOTRAFIC.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.