Sistemul care ii asigura cumparatorului toate detaliile despre trecutul unei masini second-hand

Ultima actualizare: 22-10-2012 14:08

Acest lucru este posibil odata cu infiintarea bazei de date cu incidentele din trafic despagubite prin polita obligatorie.

Informatiile se obtin dintr-o baza de date a Comisiei Nationale de Asigurari in care sunt inregistrate toate despagubirile platite din 2008 incoace pentru RCA.

Pentru a afla cate accidente a avut o masina se introduce numarul de inmatriculare sau seria sasiului si CNP-ul proprietarului.

Cu alte cuvinte, daca vreti sa cumparati o masina, proprietarul poate sa demonstreze astfel daca a avut sau nu accidente in ultimii 4 ani.

Din pacate, sistemul ofera informatii doar despre masinile ai caror soferi au fost vinovati de producerea accidentelor, dar nu si despre masinile implicate in accidente din postura de sofer nevinovat. Adica jumatate dintre masinile implicate in accidente nu apar in baza de date.

In targul de masini din Bucuresti atat vanzatorii, cat si clientii cred ca verificarea accidentelor este foarte utila.

Baza de date nu este conceputa doar pentru cei care vand si cumpara masini, ci si pentru soferii obisnuiti. Ei pot verifica daca au dreptul la o asigurare obligatorie mai ieftina pentru ca n-au produs accidente sau sunt penalizati. De aceea este obligatoriu sa introduci codul numeric personal al proprietarului.

In sistemul bonus-malus cea mai mare reducere de pret la asigurarea RCA este de 50% pentru cei care nu au provocat nici un accident timp de 7 ani, in timp ce un sofer care a provocat 3 accidente va plati un pret dublu la urmatoarea asigurare.

Si companiile de asigurari apreciaza sistemul, desi spun ca poate fi imbunatatit.

Deocamdata sistemul arata doar cand au avut loc accidentele si cand s-au platit despagubirile, nu si valoarea acestora.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO