Dezvăluirile eroilor revoluționari prezenți la deschiderea sediului Comitetului Central, după 30 de ani

Ultima actualizare: 22-12-2019 20:41

În faţa mulţimii furioase, Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit cu elicopterul de pe acoperişul fostului Comitet Central.

În urma lui, clădirea a fost acaparată de oameni, într-un haos general, şi s-a strigat din răsputeri "Libertate!".

Duminică, pentru prima oară de atunci, oricine a putut vizita fostul sediul al Comitetului Central, inclusiv beciurile de tortură.

La 30 de ani de la Revoluţie, porţile fostului Comitet Central al Partidului Comunist, actualul Minister de Interne, s-au deschis pentru prima dată publicului larg.

La 12 şi 9 minute, fix ora la care Nicolae şi Elena Ceaușescu decolau, în 1989, cu elicopterul de pe acoperișul fostului CC.

Primii care au intrat au fost chiar cei care au luptat, în decembrie 1989, pentru libertate.

Emil Luca, fost revoluționar: „În 22 decembrie a sunat telefonul în biroul lui Ceauşescu, am răspuns, la telefon era Ion Iliescu şi m-a întrebat: "Spune-mi, spune-mi, ce se întâmplă acolo?"

Constantin Cazacu, fost revoluționar: „Între Palatul CC şi Palatul Regal era o intrare subterană care făcea legătura între palate şi am scos pe un om mort. Pe aici se vede cum veneau alţii, veneau pe afară, dădeau să intre în interior."

Aurel Bejan, fost revoluționar: „După 6-7 au început să iasă foştii securişti, garda lui Ceauşescu, care erau jos la subsol. Au ieşit cu două pistoale mitraliere şi au tras în ce-au prins în faţă. Eu de frică atunci, m-am băgat în toaleta lui Ceauşescu şi doamna Emilia sub patul lui Ceauşescu."

Împins de furia poporului, Nicolae Ceauşescu a luat liftul şi a urcat pe acoperişul clădirii, de unde a fugit, alături de Elena Ceauşescu, cu elicopterul.

Clădirea Comitetului Central s-a transformat, în decembrie 1989, într-un teatru de război.

Tot duminică, pentru prima dată, oamenii au putut vedea unde erau anchetaţi şi torturaţi de Securitate cei care îndrăzneau să se opună regimului sau erau bănuiţi doar de asta.

"Izolatorul" era unul dintre locurile de pedeapsă.

Acum, la 30 de ani de la Revoluţie, urmele gloanţelor stau mărturie pe pereţi. Sunt cu sutele, iar astăzi, 22 decembrie, întreaga ţară i-a comemorat pe cei care şi-au pierdut viaţa în 1989.

Preşedintele Iohannis şi premierul Orban au participat la o slujbă de pomenire a eroilor la Patriarhie şi la Ateneu, la deschiderea unei expoziţii de fotografii din zilele Revoluţiei, apoi la Recviemul lui Mozart.

Duminică seara s-au alăturat marşului care a început în Piaţa Victoriei şi se va încheia în Piaţa Revoluţiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO