Ursuleți gumați făcuți din eoliene. Procesul prin care oamenii de știință vor să le transforme în diverse obiecte

ursuleti gumati facuti din turbine eoliene
Shutterstock

Oamenii de știință au creat un nou tip de rășină care va putea fi folosită pentru a produce turbine eoliene ce vor putea fi reciclate în ursuleți gumați comestibili.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA, argumentează că materialele palelor din următoarea generație de turbine, aflate la sfârșitul duratei de viață, vor putea fi transformate în produse noi. Prin descompunerea rășinii utilizate în palele turbinelor eoliene vor putea fi produse inclusiv dulciuri, potrivit lor.

Energia eoliană este una dintre principalele surse de energie regenerabilă, însă actualele pale ale turbinelor, din fibră de sticlă, pot fi lungi cât o jumătate de teren de fotbal, multe ajungând în gropile de gunoi după terminarea ciclului de utilizare pentru că nu pot fi reciclate.

Substanța rezultată din palele turbinelor eoliene ale viitorului poate fi folosită în dulciuri și băuturi 

Pentru a combate provocările ridicate de deșeuri, oamenii de știință au realizat o rășină compozită prin combinarea fibrelor de sticlă cu un polimer derivat din plante și unul sintetic, care a produs lactat de potasiu. Substanța poate fi folosită în producția palelor eoliene și transformată în dulciuri și băuturi pentru sportivi.

„Am produs lactat de potasiu alimentar și l-am folosit pentru a face bomboane de ursuleți gumați, pe care le-am mâncat”, a spus John Dorgan, unul dintre autorii studiului, potrivit The Guardian.

Citește și
Mâncare vegană
Tot mai mulți români au început să consume „carne” vegană. „Îţi dă senzaţia că mănânci porc. Imitaţie perfectă”

Economie circulară

Despre consumul de ursuleți gumați care provin dintr-o turbină eoliană, Dorgan a spus: „Un atom de carbon derivat dintr-o plantă, cum ar fi porumbul sau iarba, nu este diferit de un atom de carbon care provine dintr-un combustibil fosil. Totul face parte din ciclul global al carbonului și am arătat că putem trece de la biomasa din câmp la materiale plastice durabile și înapoi la produse alimentare”.

„Frumusețea sistemului nostru este că, la sfârșitul ciclului de utilizare, îl putem folosi din nou și din nou într-o buclă infinită. Acesta este scopul economiei circulare”, a adăugat Dorgan.

Oamenii de știință au prezentat rezultatele cercetării lor marți, la o conferință a Societății Chimice Americane și plănuiesc să realizeze primele astfel de pale eoliene.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave
Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave

Un studiu publicat miercuri în revista științifică The Lancet a dezvăluit cauza morții premature a nouă milioane de oameni în 2019.

Tot mai mulți români au început să consume „carne” vegană. „Îţi dă senzaţia că mănânci porc. Imitaţie perfectă”
Tot mai mulți români au început să consume „carne” vegană. „Îţi dă senzaţia că mănânci porc. Imitaţie perfectă”

Mulţi oameni au început să dea porcul şi vită pe mâncare făcută din plante și legume. Au apărut şi restaurante cu produse care imită carnea, doar că preparatele sunt obținute din tofu, alge, ori soia.

Primul restaurant care oferă carne de pui obţinută în laborator. Cine s-a oferit să o încerce
Primul restaurant care oferă carne de pui obţinută în laborator. Cine s-a oferit să o încerce

Restaurantul american "Eat Just" din Singapore este primul din lume care a servit feluri de mâncare din carne de pui obţinută în laborator.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.