Descoperire istorica fara precedent la Curtea de Arges. Cine este inmormantat in realitate in mormantul lui Vlaicu Voda
O descoperire istorica uluitoare ne arata cat de putine stim despre trecutul nostru. Daca ati fost vreodata la Curtea de Arges si v-ati oprit la mormantul lui Vlaicu Voda, aflati ca de fapt acolo isi doarme somnul de veci altcineva.
Cadavrul a fost deshumat acum doi ani, iar rezultatele ADN arata ca in mormantul din celebra biserica se afla unul dintre fii lui Basarab I.
Un proiect unic in Romania si-a propus sa stabileasca, folosind teste ADN, arborele genealogic al marilor voievozi romani, printre care Mircea cel Batran si Vlaicu Voda.
Mormantul acestuia din urma a fost deschis, dupa aproape 700 de ani, iar oamenii de stiinta au prelevat un os de la picior, o falanga si o masea.
Analizele ADN facute la Miami, Cluj si in Coreea ne pun in fata unei surprize de proportii: in mormantul numarul 10 de la Curtea de Arges nu se afla Vlaicu Voda. Cercetatorii sustin ca barbatul ingropat acolo ar fi murit la circa 40 de ani, intre 1340 si1350, ar fi avut ochii, parul si tenul inchise la culoare si ar fi fost catolic.
Alexandru Simon, cercetator la Centrul de Studii Transilvane al Academiei Romane: "Dupa grija care s-a dat ingroparii sale si grija si mai mare care s-a dat ascunderii acestui mormant ca avem de-a face cu un personaj extreme de influent care a murit cat timp ce se afla inca la putere".
Barbatul purta un inel misterios, asemanator cu cel descoperit la Printul Negru al Marii Britanii, care a trait in aceeasi perioada. In plus, pe linie materna avea origini germanice sau nord-indiene.
Adrian Stanila , cercetator muzeul Curtea de Arges
" Hainele purtau svastica, spun cercetatorii, fie cruci, fie, svastici, care sunt simboluri germanice. Chiar genetica descoperita atesta un principe germanic".
Stefan Dumitrache , manager muzeul municipal Curtea de Arges: "Dintii dovedesc ca nu era un mancator de carne, mai manca si altceva, si era mai apropiat de tarani".
In cadrul aceluiasi proiect de cercetare stiintifica, initiatorii au vrut sa dehumeze si ramasitele lui Mircea cel Batran insa au fost opriti.