Certificate false, eliberate la un centru de vaccinare din Sectorul 2. Datele unor persoane vaccinate au fost înlocuite
Riscă să își piardă libertatea, să se îmbolnăvească grav, și chiar să moară, și totuși plătesc pentru certificate verzi false, deși vaccinul este gratuit.
La fel de periculos, este că există funcționari dispuși să intre în această afacere imorală. S-a întâmplat în Capitală, unde un centru de vaccinare a fost închis, iar o anchetă de amploare este în curs. Mai mulți angajați de acolo ar fi încărcat în registrul electronic național, persoane care nu au primit un ser anti-Covid, în locul celor care s-au imunizat în realitate. Aproape 170 de oameni ar fi obținut astfel de documente, iar acum sunt buni de închisoare.
Mai mulți bucureșteni care aveau programare la centrul Neghiniță din Sectorul 2 au găsit, joi dimineață, poartă închisă. Un afiș îi anunța că centrul a fost închis temporar și îi direcționa spre alte puncte de vaccinare din zonă.
Potrivit unor surse din anchetă, împotriva unor persoane din acest centru de vaccinare există de mai multă vreme suspiciuni că ar fi implicate într-o fraudă de proporții. Aceleași surse susțin că, într-o perioadă relativ scurtă de timp, aceste persoane persoane ar fi supraschis în registratul național de vaccinare identitatea unor persoane care nu și-au inoculat niciodată serul.
Temerile s-au confirmat în momentul în care mai multe persoane s-au plâns la Primăria Sectorului 2, care administrează centrul, că nu își pot descarcă certificatele verzi, deși se vaccinaseră.
„Am investigat în arhiva centrului Neghiniță și am constatat că există niște neconcordanțe între arhiva centrului și registrul național de vaccinare. Nu apăreau în registru ca fiind vaccinați, am venit la centru, am verificat arhivele, noi îi aveam în arhivă și atunci am sesizat poliția”, a declarat viceprimarul Sectorului 2.
Odată intrați pe fir, polițiștii au descoperit că persoane care aveau acces la registrul electronic ar fi șters numele unor oameni care s-au vaccinat în realitate, iar în loc ar fi înregistrat, cel mai probabil, în schimbul unor sume de bani, numele unora care nu fuseseră imunizați.
„Practic, în momentul ăsta vorbim de aproape 170 de beneficiari ai acestor mijloace frauduloase de dovedire a vaccinării. Cercetările vor stabili. Pot să fie mai mult de 168”, a transmis Poliția Capitalei.
„Vom suspenda toate contractele de muncă de la Neghiniță, vom înlocui tot personalul, în așa fel încât să facem centrul funcțional cât mai repede posibil”, a declarat primarul Sectorului 2.
Funcționarii și beneficiarii au ajuns cu mandate de aducere la interogatorii. Cu toții vor fi acuzați de fraudă informatică pentru care ar putea sta și 7 ani în închisoare. Unii dintre ei își riscă și viața, dacă se îmbolnăvesc și le spun medicilor că sunt vaccinați. Medicii se așteaptă la o evoluție pozitivă și la forme ușoare, dar starea lor se poate agrava rapid. Unii recunosc abia când este prea târziu.
„Am avut un tânăr de 44 de ani care a mărturisit cu regret, dar din păcate un regret tardiv, că deține o adeverință de vaccinare, dar că în realitate nu s-a vaccinat”, a spus un medic AȚI de la Spitalul Witting.
Polițiștii spun că aproape 1200 de români sunt cercetați pentru că au obținut adeverințe sau certificate verzi fără să se fi vaccinat. Printre aceștia se numără, un subofițer de la Serviciul Pașapoarte din Prahova, dar și un sportiv din lotul olimpic care riscă să nu mai ajungă la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.
Autoritățile îi caută pe cei care vând certificate false de vaccin Covid pe Facebook
Autoritățile au declanșat o anchetă de amploare, după ce, pe Facebook, a apărut un grup care oferă, contra cost, certificate verzi false celor care nu s-au vaccinat.
400 de lei ar costa un asemenea document care pare autentic, inclusiv la scanarea codului QR.
Atât că cei care falsifică documentele, cât și cei care le folosesc, riscă să facă închisoare. Cei din urmă își pun în pericol inclusiv viața, în cazul în care se îmbolnăvesc.
Grupul “Certificate covid 19 la comandă” a apărut acum câteva săptămâni și a strâns deja 200 de membri. Doar ei pot negocia cu administratorii obținerea unui certificat verde fără să fi fost vaccinați. Prețul, așa cum afirmă un membru al grupului, este de 400 de lei, iar câțiva pretinși clienți se laudă că le-au folosit fără să fie prinși.
Principala ipoteză investigată de Poliția Română este că identitățile celor care au cumpărat documentele ar fi fost încărcate în Registrul Electronic Național de Vaccinare cu complicitatea unor operatori din sistem. Aceștia nu ar fi acționat, însă, din centrele de vaccinare unde lucrează, unde se verifică și stocurile de vaccin.
Potrivit ultimelor date oferite de IGP, la nivel național sunt deschise 362 de dosare penale, în care sunt cercetate 850 de persoane. Anchetele vizează 270 de teste PCR, 500 de certificate Covid și aproape 700 de adeverințe de vaccinare suspectate ca fiind false.
Potrivit Codului Penal, cei care falsifică adeverințele sau certificatele de vaccinare riscă până la 5 ani de închisoare, pentru acuzația de fals intelectual. Iar cei care le folosesc riscă nu doar să se îmbolnăvească, ci și să fie acuzați de uz de fals, ceea ce le poate aduce între trei luni și trei ani de închisoare sau cel puțin o amendă penală.
Sursa: News.ro, StirilePROTV
Etichete: centru, sectorul 2, certificate false, radu mihaiu,
Dată publicare:
28-10-2021 14:06