Mii de oameni care nu au respectat regulile din pandemie, amendați. Cum s-au folosit de certificate de vaccinare false

Ultima actualizare: 21-10-2021 20:35

Pentru că lucrurile par scăpate de sub control și prea puțini oameni sunt dispuși să respecte regulile din pandemie, polițiștii și jandarmii au întețit verificările.

Într-o singură zi, au dat peste 2.500 de amenzi. Autoritățile precizează că sunt vizați cei care folosesc certificate verzi falsificate, dar și cei care nu poartă masca de protecție acolo unde este obligatorie.

Ospătar: „Mi se ia dreptul de muncă, nu?”
Reporter: „De ce nu aveţi certificat? Nu v-a anunţat nimeni?”
Ospătar: „Nu m-a anunţat nimeni că trebuie să mă vaccinez”.

Diana Sarca, purtător de cuvânt, MAI: „Personele care fac acest lcuru riscă dosar penal sau amendă până la 2.500 de lei. Nu ne jucam cu sanantatea noastră”.

Autorităţile fac tot mai multe controale în locurile aglomerate. Într-un restaurant, singurul care nu avea certificat verde era chelnerul, în ciuda faptului că excutivul a decis prin ordonanţa de urgenţă ca „toti angajaţii care desfăşoară activităţi de preparare şi comercializare ale produselor alimentare şi băuturilor alcoolice în interior” trebuie să deţină documentul care atestă că s-au vaccinat sau au trecut prin boală.

Raed Arafat: „Patronul restaurantului să se asigure că angajaţii lui cel puţin sunt testaţi. Dacă aveam cel puţin procentru de vaccinare destul de mare, poate că ajungeam să facem ce a făcut Danemarca sau alte ţări. Dar la acest moment nu ai cum. Acum avem un teren prielnic de răspândire”.

Doar 40% dintre angajații HoReCa sunt imunizați

 

 

Reprezentanţii HoReCa spun că majoritatea patronilor sunt de acord cu această măsură, dar deocamdată puţin peste 40% dintre lucrătorii din restaurante, cafenele şi baruri sunt imunizaţi.

Răzvan Șerban, patronul unui restaurant: „Nu exista ca un ospătar să nu fie vaccinat. Ar trebui ca în restaurante să se facă acces cu certificat verde şi angajaţii să fie toţi vaccinaţi”.

Unele persoane nevaccinate au început să prezinte certificatele cunoscuţilor pentru a avea acces în locurile unde sunt cerute.

Reporterul Știrilor Pro TV a dorit să afle dacă o astfel de persoană neimunizată poate intra în zona în care se afla restaurantele din mall-uri şi se poate aşeza la masă.

Angajaţii sunt, practic, nevoiţi să îl lase să intre, pentru că doar poliţia are voie să îl legitimeze şi să verifice cu buletinul, dacă certificatul aparţine persoanei care îl arată.

Reporter: „Și dacă e cineva care are certificatul altcuiva?”
Angajat HoReCa: „Nu are cum. Eu de unde știu că te cheamă așa cum ești acolo? N-am voie să cer buletinul”.
Reporter: „Vine poliția în control?”
Angajat HoReCa: „Mai vine.”

Tot cu o cameră ascunsă, reporterul a vrut să vadă dacă poate intra la fel la o terasă de cartier. Doar că acolo nu era nimeni care să îi ceară documentul.

Reporter: „Aici nu mai e cu certificat, nu se mai cere”.
Angajat: „Nu, nu. Stați liniștit”.
Reporter: „Sunteți printre puținii care nu mai cer certificatul, peste tot se cere. Dacă vine poliția?”
Angajat: „N-are treabă!”

Până acum, poliţia a deschis în jur de 400 de dosare penale în care sunt cercetate peste 850 de persoane pentru că au folosit certificate false ori au prezentat teste PCR sau adeverinţe de vaccinare falsificate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO