Mii de oameni care nu au respectat regulile din pandemie, amendați. Cum s-au folosit de certificate de vaccinare false

×
Codul embed a fost copiat

Pentru că lucrurile par scăpate de sub control și prea puțini oameni sunt dispuși să respecte regulile din pandemie, polițiștii și jandarmii au întețit verificările.

Într-o singură zi, au dat peste 2.500 de amenzi. Autoritățile precizează că sunt vizați cei care folosesc certificate verzi falsificate, dar și cei care nu poartă masca de protecție acolo unde este obligatorie.

Ospătar: „Mi se ia dreptul de muncă, nu?”
Reporter: „De ce nu aveţi certificat? Nu v-a anunţat nimeni?”
Ospătar: „Nu m-a anunţat nimeni că trebuie să mă vaccinez”.

Diana Sarca, purtător de cuvânt, MAI: „Personele care fac acest lcuru riscă dosar penal sau amendă până la 2.500 de lei. Nu ne jucam cu sanantatea noastră”.

Autorităţile fac tot mai multe controale în locurile aglomerate. Într-un restaurant, singurul care nu avea certificat verde era chelnerul, în ciuda faptului că excutivul a decis prin ordonanţa de urgenţă ca „toti angajaţii care desfăşoară activităţi de preparare şi comercializare ale produselor alimentare şi băuturilor alcoolice în interior” trebuie să deţină documentul care atestă că s-au vaccinat sau au trecut prin boală.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Raed Arafat: „Patronul restaurantului să se asigure că angajaţii lui cel puţin sunt testaţi. Dacă aveam cel puţin procentru de vaccinare destul de mare, poate că ajungeam să facem ce a făcut Danemarca sau alte ţări. Dar la acest moment nu ai cum. Acum avem un teren prielnic de răspândire”.

Doar 40% dintre angajații HoReCa sunt imunizați

 

 

Reprezentanţii HoReCa spun că majoritatea patronilor sunt de acord cu această măsură, dar deocamdată puţin peste 40% dintre lucrătorii din restaurante, cafenele şi baruri sunt imunizaţi.

Răzvan Șerban, patronul unui restaurant: „Nu exista ca un ospătar să nu fie vaccinat. Ar trebui ca în restaurante să se facă acces cu certificat verde şi angajaţii să fie toţi vaccinaţi”.

Unele persoane nevaccinate au început să prezinte certificatele cunoscuţilor pentru a avea acces în locurile unde sunt cerute.

Reporterul Știrilor Pro TV a dorit să afle dacă o astfel de persoană neimunizată poate intra în zona în care se afla restaurantele din mall-uri şi se poate aşeza la masă.

Angajaţii sunt, practic, nevoiţi să îl lase să intre, pentru că doar poliţia are voie să îl legitimeze şi să verifice cu buletinul, dacă certificatul aparţine persoanei care îl arată.

Reporter: „Și dacă e cineva care are certificatul altcuiva?”
Angajat HoReCa: „Nu are cum. Eu de unde știu că te cheamă așa cum ești acolo? N-am voie să cer buletinul”.
Reporter: „Vine poliția în control?”
Angajat HoReCa: „Mai vine.”

Tot cu o cameră ascunsă, reporterul a vrut să vadă dacă poate intra la fel la o terasă de cartier. Doar că acolo nu era nimeni care să îi ceară documentul.

Reporter: „Aici nu mai e cu certificat, nu se mai cere”.
Angajat: „Nu, nu. Stați liniștit”.
Reporter: „Sunteți printre puținii care nu mai cer certificatul, peste tot se cere. Dacă vine poliția?”
Angajat: „N-are treabă!”

Până acum, poliţia a deschis în jur de 400 de dosare penale în care sunt cercetate peste 850 de persoane pentru că au folosit certificate false ori au prezentat teste PCR sau adeverinţe de vaccinare falsificate.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Certificatul verde, cum se obține și cine beneficiază de el. De ce valabilitatea variază
Certificatul verde, cum se obține și cine beneficiază de el. De ce valabilitatea variază

Certificatul verde, cum se obține. Certificatul verde este necesar pentru călătoriile în alte state, dar este solicitat și pe plan intern, la unele activități economice.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.