Deputatul Virgil Pop, condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare, ridicat din Hotelul Bucuresti

deputat Virgil Pop

Politistii s-au dus, marti, la Hotelul Bucuresti Radisson Blu unde este cazat deputatul Virgil Pop, condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, oamenii legii punand in aplicare mandatul de executare emis de ICCJ.

Deputatul Virgil Pop, fost consilier judetean de Cluj, este primul parlamentar condamnat la inchisoare cu executare in timp ce isi exercita fuctia publica.

Deputatul PNL Virgil Pop a declarat, luni seara, corespondentului MEDIAFAX ca sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de condamnare a sa la cinci ani de inchisoare cu executare este "dura si nedreapta" si ca se va intoarce marti acasa si va astepta Politia.

"Sentinta ICCJ o consider dura, nelegala si nedreapta. Eu sunt la Bucuresti, am asistat la sedinta instantei, iar marti ma intorc acasa, la Turda, si astept Politia, Nu cunosc procedura in cazul arestarii mele. Voi vedea", a spus Pop.

Parlamentarii sunt cazati la Hotelul Radisson Blu din Capitala, astfel ca politistii au mers marti in acest loc pentru a-l ridica pe deputatul Virgil Pop, autosuspendat din PNL.

Citește și
Mihail Boldea
Mihail Boldea: Nu gasesc bilet spre Romania. Locurile sunt ocupate in avion
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Luni, completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins recursul parlamentarului, astfel ca deputatul PNL Virgil Pop, fost consilier judetean de Cluj, are de executat cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta, fals si spalare de bani in legatura directa cu fapta de coruptie.
Astfel, completul de cinci judecatori a mentinut decizia dispusa la fond in acest caz.

Deputatul PNL Virgil Pop, in varsta de 43 de ani, a fost gasit vinovat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta si a fost condamnat prima data, in 16 decembrie 2011, la cinci ani de inchisoare cu executarea pedepsei.

Virgil Pop a fost trimis in judecata in decembrie 2008, initial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Ulterior, el a cerut instantei Tribunalului Cluj declinarea competentei de judecata la instanta suprema, din cauza calitatii de deputat, intrucat in timp ce era arestat a fost ales ca deputat in colegiul 8 Turda.

Potrivit DNA, in perioada decembrie 2007- februarie 2008, in calitatea pe care o avea de consilier judetean, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei si 30.000 de euro de la un denuntator.

Banii au fost primiti pentru ca, prin influenta pe care o avea asupra persoanelor cu functii de conducere din SC Electrica SA Bucuresti si Transilvania Nord, precum si asupra presedintelui Consiliului Judetean Cluj de atunci, sa determine incheierea unor contracte de executie de lucrari de instalatii electrice in favoarea societatii administrate de denuntator.

Pentru a ascunde provenienta sumei de 130.000 de lei, Virgil Pop a determinat-o pe Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, sa intocmeasca acte fictive privind prestari de servicii intre societatea acesteia si firma denuntatorului, iar apoi Pop a semnat personal borderoul de achizitii fictiv, incasand prin virament bancar suma de 70.005 de lei, provenind din infractiunea de coruptie.

Pop a pretins si obtinut cesiunea a 50 la suta din partile sociale ale SC Skiland SRL Oradea, in schimbul sprijinului pentru aprobarea cererilor de plata a primei transe din contractul de finantare din fonduri Sapard, invocand influenta pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, potrivit procurorilor.

Virgil Pop a obtinut un mandat de deputat la alegerile din 2008, el candidand din partea PNL in colegiul 8 Turda pentru Camera Deputatilor. El a stat in arest din 18 noiembrie pana in 11 decembrie 2008.

In 16 decembrie 2011, completul de trei judecatori al ICCJ a decis, in baza art.257 (luare de mita) Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, condamnarea lui Virgil Pop la cinci ani inchisoare si doi ani interzicerea unor drepturi pentru trafic de influenta in forma continuata.

In baza art.290 Cod penal cu referire la art.17 lit.c din Legea 78/2000 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal condamna pe Virgil Pop la pedeapsa de 1 an inchisoare, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, comisa in forma continuata in legatura directa cu infractiunea de coruptie.

In baza art.23 lit.b din Legea 656/2002 raportat la art.17 lit.e Cod penal din Legea 78/2000 condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de trei ani inchisoare, pentru spalare de bani, in forma agravata, comisa in legatura directa cu infractiunea de coruptie.

In baza art.33 lit.a, art.34 lit.b Cod penal contopeste pedepsele aplicate si dispune ca inculpatul Pop Virgil sa execute pedeapsa cea mai grea de cinci ani de inchisoare si doi ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.

Concret, lui Pop ii este interzis ca pe doi ani, dupa executarea pedepsei, sa fie ales in functii elective publice sau intr-o autoritate public, respectiv ii este interzis dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

Potrivit Constitutiei Romaniei si articolului 208 din Regulamentul Camerei Deputatilor, calitatea de deputat inceteaza la data intrunirii legale a Camerei nou-alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces.

De asemenea, instanta suprema deduce din pedeapsa retinerea si arestarea preventiva a lui virgil Pop de la 17 noiembrie 2008 la 11 decembrie 2008.

In luna decembrie a anului trecut, la scurt timp dupa ce instanta suprema l-a condamnat pe Virgil Pop la inchisoare cu executare, deputatul s-a autotsuspendat din PNL pana la solutionarea definitiva a cazului sau, respectiv pana la recurs.

Decizia din decembrie 2011 a completului de trei judecatori a ICCJ a fost mentinuta, luni, de completul de cinci judecatori al instantei supreme, care a hotarat definitiv in acest caz.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Instanta suprema a confirmat mandatul de arestare preventiva a deputatului Mihail Boldea
Instanta suprema a confirmat mandatul de arestare preventiva a deputatului Mihail Boldea

Deputatul Mihail Boldea a fost la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Instanta a reconfirmat decizia de arestare.

Mihail Boldea: Nu gasesc bilet spre Romania. Locurile sunt ocupate in avion
Mihail Boldea: Nu gasesc bilet spre Romania. Locurile sunt ocupate in avion

Potrivit unor surse apropiate deputatului, Mihail Boldea s-ar fi predat la Consulatul Romaniei din Nairobi, Kenya. Acesta a facut o declaratie citata de agentia Mediafax.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.