Deputatii l-au salvat pe Sebastian Ghita de arestare cu 176 de voturi si un nurofen. "Eu nu m-am nascut sa fur, ci sa creez"

×
Codul embed a fost copiat

Deputatul independent Sebastian Ghita nu poate fi retinut si nici arestat pentru faptele de coruptie pe care i le imputa procurorii DNA.

Colegii sai parlamentari l-au scapat de catuse, dupa ce Ghita le-a spus, printre altele, ca "macelul" procurorilor ii va viza si pe ei, "mai devreme sau mai tarziu". La votul din Camera Deputatilor a fost prezent si Victor Ponta, cel despre care Sebastian Ghita sustine ca ar fi adevarata tinta a DNA.

"Sunt nevinovat si va cer sa nu aprobati retinerea si arestarea. In tara asta toata lumea are dosare", le spunea Sebastian Ghita colegilor deputati inainte de vot.

Tanarul parlamentar s-a aparat in fata colegilor, stiind ca doar ei il mai pot salva. Le-a vorbit despre dosare grele ce le-ar fi pregatite unor politicieni cu vechime, apoi a surprins pe toata lumea anuntand o iminenta demisie a presedintelui Klaus Iohannis.

"Presedintele Klaus Iohannis este in pragul demisiei, din cauza unui dosar penal pe care sotia sa il poate avea. Presedintele Senatului e amenintat cu dosare si perchezitii. Presedintele Camerei are doua dosare in lucru. Sefii tuturor partidelor sunt in instante sau au dosare", a spus Ghita.

Citește și
sebastian ghita
Sebastian Ghita si-a convins colegii din Comisia Juridica cu filmuletul sau. Aviz pentru retinere, insa nu si pentru arestare
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Surse din Administratia Prezidentiala au anuntat insa imediat ca prima doamna nu are dosar penal, iar presedintele nu intentioneaza sa plece de la Cotroceni.

In ceea ce-l priveste pe bunul sau prieten Victor Ponta, Ghita sustine ca el e adevarata tinta a procurorilor. Iar Ponta a tinut sa fie alaturi de el in aceasta zi importanta.

"Pe cine credeti ca mi se sugereaza de un an de zile sa denunt? Pe fostul prim-ministru Victor Ponta. Nu am nimic de denuntat despre activitatea lui Victor Ponta", a mai spus deputatul.

Dupa ce bilele au fost numarate, Ghita a aflat ca, cel putin deocamdata, a scapat de catuse.

"Iisus Hristos e unul si e rastignit pe cruce si e fara pacate. Dar restul, toti, cu un denunt, or sa ne gaseasca pacate", a spus el dupa vot.

Liberalii, care au votat cu bilele la vedere, i-au acuzat imediat pe cei de la PSD si pe aliatii lor ca l-au aparat pe Ghita de justitie. Cu toate astea, el poate fi urmarit penal in continuare si trimis in judecata.

SINTEZA EVENIMENTELOR DE MIERCURI

UPDATE 17:00 Deputatul Sebastian Ghita a declarat, miercuri, dupa ce deputatii au respins retinerea si arestarea sa preventiva, ca a reusit sa-i sensibilizeze pe colegi: "Nu cred in chestie de dreptate, ci este doar o chestiune de principii democratice si cred ca in felul acesta am reusit sa-i sensibilizez pe colegi, dupa o lupta destul de obositoare. Nu i-as dori nimanui sa treaca prin asa ceva. Nu m-am asteptat niciodata in viata mea sa ajung in aceasta situatie si nici nu mai ajung. Cred ca menirea, venirea oamenilor pe lume este sa creeze, sa munceasca, sa se dezvolte, nu sa participe la dosare. Eu nu m-am nascut sa fur, sa fac contracte cu statul din care sa fur bani, m-am nascut sa creez, sa ma dezvolt impreuna cu ai mei, cu cei cu care muncesc si nu cred ca este un lucru de condamnat in Romania", a afirmat Ghita la Parlament.

"Cred ca trebuie sa cumpanim cu atentie cat de repede acuzam doar de dragul unui urlet prelung pe televizoare: ala e hot, ala e rau, pe ala sa-l arestam si pe alalaltul, mai multe arestari. Eu cred ca trebuie sa ajungem la situatia in care societatea sa se civilizeze, sa se ordoneze", a mai afirmat Ghita.

Intrebat daca se retrage din viata politica, Ghita a raspuns: "Abia am iesit din acest vot complicat si nu am inca un plan de viata. Dupa cum vedeti, putem sa planui orice, pentru un simplu denunt viata multora dintre noi se poate schimba intr-o zi. (...) Intentionez sa-mi vad linistit de viata mea si cred ca toti oamenii din Romania trebuie sa fie lasati sa faca asta. Nu cred ca pentru placerile sadice ale unor personaje care se bucura de arestari si de durerile si problemele oamenilor trebuie sa tot hranim cu denunturi aceasta masinarie crunta care a dus in malaxorul ei peste 4 milioane de romani".

El a mai aratat ca de un an de zile mai multe persoane pe care le cunoaste l-au sfatuit sa-l denunte pe Victor Ponta pentru a scapa de probleme sale cu dosarele, adaugand ca este vorba despre colegi de partid, oameni din avocatura, din justitie.

UPDATE 15:25 Deputatii au respins si cererea DNA de incuviintare a arestarii lui Sebastian Ghita.

"Comisia de numarare a voturilor a constatat urmatoarele: au fost prezenti 292 de deputati, numar de voturi anulate - doua, numar de voturi valabil exprimate - 284, din care voturi pentru - 107, voturi contra - 176, o abtinere si, imi permit eu sa spun, un nurofen pe care l-am gasit acolo. Potrivit Constitutiei si Regulamentului Camerei Deputatilor, hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor prezenti. Se constata ca nu a fost intrunit numarul de voturi necesar pentru adoptarea proiectului de hotarare", a anuntat deputatul PNL Mircea Dolha.

UPDATE 14:45 Plenul Camerei a respins, miercuri, cererea DNA pentru incuviintarea retinerii deputatului Sebastian Ghita.

S-au inregistrat 167 de voturi ''impotriva'' retinerii, 121 "pentru" si o abtinere. In sala au fost prezenti 302 deputati. Nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru ca cererea DNA sa fie aprobata, si anume 152.

Cvorumul a fost indeplinit

Este nevoie de 191 de deputati prezenti pentru ca votul sa fie validat, iar aceasta conditie este indeplinita. Alina Gorghiu si Vasile Blaga au dat SMS-uri deputatilor spunandu-le ca daca lipsesc de la acest vot pe care il considera extreme de important nu se vor mai regasi pe listele parlamentare de la iarna.

In ceea ce ii priveste pe social democrati, Liviu Dragnea spunea ca decizia politica este aceeasi, de a incuviinta solicitarile procurorilor, insa s-ar putea sa fie si voturi sentimentale.

Deputatul este acuzat de fapte grave de coruptie. Acesta s-a aparat in fata colegilor si le-a cerut sa respinga ridicarea imunitatii sale.

Sebastian Ghita in fata deputatilor:

- Am doi copii. Am venit in fata dvs. pentru a imi sustine nevinovatia si pentru a va ruga sa respingeti cererile. Colegii din comisia juridica s-au aratat contrariati dupa dovezile prezentate de mine.

- Sunt nevinovat si va cer sa nu aprobati retinerea si arestarea. In tara asta toata lumea are dosare. Presedintele Klaus Iohannis este in pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care cumva sotia sa il poate avea.

- Votul de astazi nu va reprezenta blocarea justitiei. Parlamentul Romaniei este supus unui presiuni uriase. Scopul este instaurarea fricii prin hartuirii si folosirea arestarii ca intrument modern de tortura.

- Calin Popescu Tariceanu este amenintat cu dosare de fosti apropiati. Valeriu Zgonea are doua dosare in lucru.

- Sefii tuturor partidelor politice din Romania sunt in instanta sau au dosare, inclusiv Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Sefii tuturor institutiile de presa au dosare.

- Ideea ca un parlamentar este deasupra legii este falsa. Votul de astazi (n. r. – miercuri), ca si in alte cazuri, nu va insemna blocarea justitiei, ci respingerea ferma a unei practici abuzive: arestarea inaintea judecarii.

- Klaus Iohannis a inteles ce se intampla, dar tace. Traian Basescu stie si dansul, dar tace.

- Sunt peste patru milioane de cetateni implicati intr-o forma sau alta in dosare penale. Nu putem construi o tara ca o inchisoare.

- Mi-au fost aduse doua acuzatii de dare de mita. In ambele cazuri nu sunt acuzat de faptul ca i-am mituit cu bani sau imobile, decat prin mentinerea in functie. Nu exista interceptari, documente, declaratii publice. Pe ce se bazeaza procurorii? Pe denunturi si denuntatori. Emit niste pareri. Repet, nicio dovada.

- In cazul procurorului sef, situatia este mai absurda. De fiecare data, acesta a fost numit de Laura Codruta Kovesi si CSM. Crede cineva ca eu pot influenta pe doamna Kovesi si plenul CSM?

- Joi, dosarul meu a ajuns sigiliat la biroul comisiei juridice. Niciun coleg nu a consultat acel dosar pana sambata. Acel dosar ramane inchis in biroul comisiei. Sorina Matei a reusit sa publice acel documente la dansa pe blog, aceste data nu s-au scurs de la parlament, ci de la procurorul care a instrumentat dosarul.

- Alexe a avut o revelatie dupa ce a fost arestat: si-a denuntat procurorul. Acesta calatoreste in strainatate si pune poze pe Facebook.

- Sunt acuzat ca as fi promis procurorului functii in viitor pentru a afla informatii dintr-un dosar facilitand o intalnire cu Ponta. Intalnirea la care nu am participat a avut loc la un an dupa ce dosarul a fost trimis in instanta.

- M-am intrebat si eu de ce imediat dupa alegerile prezidentiale am devenit tinta: acest lucru se intampla pentru a ma forta sa fiu denuntator. Vor sa il denunt pe Victor Ponta. Nu am nimic de denuntat despre activitatea lui Victor Ponta.
Aminteam despre dosarul sotiei presedintelui Iohannis. Am vazut-o cu totii pe sotia lui Liviu Dragnea pentru o acuzatie minora.

- Procurorii se chinuie de un an de zile sa ii faca un dosar si sotiei lui Victor Ponta.

- Lumea da vina pe noi pe parlamentari pentru acest spectacol al catuselor.

Sursa: HotNews

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
SURSE: Sebastian Ghita i-a cerut in genunchi lui Liviu Tudose sa il salveze pe Mircea Cosma de o ancheta
SURSE: Sebastian Ghita i-a cerut in genunchi lui Liviu Tudose sa il salveze pe Mircea Cosma de o ancheta

Sebastian Ghita i-a cerut in genunchi procurorului Liviu Tudose, fost sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, sa il salveze pe presedintele Consiliului Judetean Prahova de o ancheta au declarat surse judiciare pentru AGERPRES.

Sebastian Ghita si-a convins colegii din Comisia Juridica cu filmuletul sau. Aviz pentru retinere, insa nu si pentru arestare
Sebastian Ghita si-a convins colegii din Comisia Juridica cu filmuletul sau. Aviz pentru retinere, insa nu si pentru arestare

Sebastian Ghita este la un pas sa-si piarda imunitatea. Colegii sai din Comisia juridica au dat astazi aviz favorabil cererii pentru retinerea sa, dar n-au aprobat si solicitarea procurorilor anticoruptie de arestare.

Surse: Numele lui Victor Ponta apare intr-un nou dosar de la DNA. Cui i-ar fi promis o functie importanta
Surse: Numele lui Victor Ponta apare intr-un nou dosar de la DNA. Cui i-ar fi promis o functie importanta

 Numele lui Victor Ponta ar aparea in dosarul in care deputatul Sebastian Ghita este cercetat de DNA alaturi de mai multe persoane, printre care si procurorul Liviu Tudose, potrivit unor documente ale anchetatorilor, dupa cum sustin surse judiciare.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.