Decizia Ministerului Sănătății după creșterea alarmantă a cazurilor de viroze
Ultimele zile ale anului au pus la grea încercare personalul medical din camerele de gardă ale spitalelor.
Sunt de trei ori mai multe cazuri de infecții respiratorii față de aceeași perioadă a anului trecut. În plus, la urgențe ajung și pacienți cu alte probleme de sănătate, cei mai mulți dintre ei în vârstă. În fața valului mare de viroze și gripă, Ministerul Sănătății ia în calcul interzicerea exportului pentru unele medicamente folosite în tratarea acestor afecțiuni.
La urgențe majore, la Spitalul Universitar, sunt foarte mulți bolnavi. Majoritatea în vârstă și cu multe afecțiuni. Un bărbat a avut nevoie de oxigen.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bărbat cu masca de oxigen: ''Mi-au făcut o ecografie, sunt legat la asta aici și aștept să mă duc la analize''.
În altă încăpere, toate paturile sunt ocupate, iar medicii consultă pacienții pe scaune.
''-Mă supără de mult timp, dar am tot zis că îmi trece.
-Și ai venit cu ambulanța?
- Da, de la Vânătorii Mari, din județul Giurgiu''.
În acest timp, zeci de oameni au trecut prin triaj și așteptă să fie văzuți de un doctor. Mulţi sunt la capătul puterilor.
Femeie: ''Am vrut să nu venim, să nu prindem Sărbătorile, dar nu mai puteam sta. A trebuit să venim.''
Ultima săptămână din an a fost extrem de aglomerată la camera de gardă a SUUB. Au fost cam 300 de prezentări în fiecare zi: pacienți în stare gravă, dar și oameni care nu reprezentau urgențe. Medicii se așteaptă ca în primele zile ale anului numărul bolnavilor să crească. Tocmai de aceea recmandă prudență când vine vorba de consumul de alimente, dar mai ales de alcool.
Sunt aglomerate și spitalele de boli infecțioase sau de pneumologie. Aici vin în special pacienți cu infecții respiratorii.
Luiza Iorga, medic specialist penumologie: ''Pacienții d-aia se și alarmează că poate trece o săptămână, zece zile și tusea persistă. (Reporter: Rămân mulți internați?) Cazurile care într-adevăr au nevoie de asistență medicală, în rest sunt consulturi''.
Pentru a nu ajunge la camera de gardă, specialiștii vin cu sfaturi mai ales pentru cei care au și alte afecțiuni.
Dr. Simona Tetradov, medic primar boli infecțioase: ''Să evite glomerațiile - este sezonul în care toată lumea se întâlneşte cu toată lumea. Să evite contactul cu persoanele bolnave și ei care se știu cu probleme de sănătate să folosească mască în zonele aglomerate și spașiile publice''.
Pentru că numărul infecțiilor respiratorii a trecut de 140 de mii într-o singură săptămână, iar consumul de medicamente a crescut alarmant, Ministerul Sănătății propune suspendarea pentru șase luni a exportului unor antibiotice și antitermice.