De ce ar trebui să-i cerem dentistului să ne extragă măselele de minte. “Creează o grămadă de probleme”

×
Codul embed a fost copiat

Știți care sunt dinții pe care ajungem să îi pierdem cel mai des? Sunt măselele care apar la vârsta de 6 ani, despre care, adesea, părinții nu știu că sunt definitive.

Dr Alexandra Mircea, medic stomatolog, ne spune ce trebuie să facem pentru a ne proteja dantura, și care sunt riscurile pe care le prezintă măselele de minte.

Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare, și gazda emisiunii ”Smile with Style”, care se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.

Dr Alexandra Mircea:

Pentru părinții sunt obișnuiți cu dantura temporară a copiilor, mulți dintre ei poate nu știu la vârsta de 6 ani a copilului apare prima măsea definitivă. Și nu e foarte mult băgată în seamă, pentru tot au senzația această măsea se va schimba.

Citește și
(P) Cum poți avea un zâmbet de zece, dacă iei 10 la Bac. Tratamente dentare gratuite pentru cei mai buni elevi
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță

Dar este prima măsea definitivă, care nu se va mai schimba, pe care ar trebui o avem pentru restul vieții. Însă se întâmplă foarte frecvent fie cariată și, procentual, este cel mai frecvent dinte care este afectat de carie, care ajunge la un tratament de canal și poate chiar ajunge fie scos.

Așa astăzi vreau povestim un pic despre măsele, despre rolul lor, când le așteptăm și toate cele.

Pe fiecare jumătate de maxilar avem două măsele temporare, adică patru în total. Patru jos, patru sus. Aceste măsele temporare pot apărea ca până la vârsta de 2,5-3 ani. Este foarte important să fie sănătoase și dacă se întâmplă cumva să se carieze, să fie reparate și să fie păstrate cât mai mult timp pe arcada dentară. De ce spun asta? Pentru că în locul lor, vor apărea dinți definitivi, și este important ca ele nu doar să îl ajute pe micuț în a mesteca bine alimentele, dar și pentru a menține spațiu pentru viitorii dinți definitivi care vor apărea acolo.

Aceste măsele temporare bineînțeles că pot fi sigilate cu un material special la pedodont, în speranța că nu se vor caria. După cum spuneam, la vârsta de 6 ani apare prima măseă definitivă, în spatele celor două temporare.

Părinți, duceți copiii la dentist sau la pedodont, pentru a sigila măselele lor. Ce înseamnă această sigilare? Se pune un material special în șanțurile dinților pentru ca acolo să nu mai rămână microbi care să declanșeze apariția cariilor. Alte măsele definitive care mai apar sunt cele care vin la 12 ani și măseaua de minte.

Un lucru important despre măsele, în afară de funcția lor de a ajuta la a mesteca, trebuie să știți că ele mențin și formele feței, pentru că obrajii se sprijină pe aceste măsele și nu apar goluri, înfundări ale aspectului feței, ale profilului facial. Și, în plus de asta, ele stabilizează și mușcătura, și definesc înălțimea etajului inferior al feței.

Ca să vă traduc, fața este împărțită în trei etaje egale.

Acesta de jos este important să fie simetric cu celelalte, și înălțimea lui este dată de măsele. Pentru că, dacă în timp ne pierdem dinții, avem acel aspect de bătrâni, pentru că se micșorează foarte mult etajul inferior al feței.

Și ajungem la măseaua cel mai puțin iubită de mine și cred că nu numai de mine - măseaua de minte. De ce spun asta? Pentru că apare ultima, și ne dă o grămadă de probleme. În primul și în primul rând, apariția măselei de minte este destul de zgomotoasă, este însoțită de dureri, infecții ale gingiei, nu poți poți deschide gura la fel de ușor, durerile îți iradiază în tot maxilarul. Poți chiar să te umfli și să ai o stare generală neplăcută. Episoadele acestea se pot repeta până când măseaua reușește să iasă cu totul la suprafață.

Ce se mai întâmplă cu măseaua de minte?

Poate să rămână în os, dar poate să fie foarte incorect poziționată, așa încât să împingă foarte tare în dinții din față, și să pună chiar în pericol integritatea dintelui, să-i topească rădăcina dintelui din față. De cele mai multe ori, măseaua de minte nu mai are spațiu unde să iasă, pentru că dinți sunt deja apăruți în cavitatea bucală, sunt aranjați corect pe arcadele dentare, și apare măseaua de minte care tot împinge dinții în față.

Și sunt foarte mulți dintre pacienți care vin plângându-se că au avut o dantură perfectă și dinții din față i s-au înghesuit foarte tare din cauza apariției măselelor de minte. Din păcate și eu sunt una dintre aceste persoane. Și dinții nu se relaxează la loc, să știți, trebuie extrase măselele de mite și trebuie pus un aparat dentar, ca să reobținem alinierea perfectă pe care ați avut-o înainte.

Știți rolurile despre care povesteam înainte? Că măselele sunt importante pentru masticație și pentru a stabili o mușcătură corectă… Ei bine, măseaua de minte nu face niciunul din lucrurile astea. Sunteți perfect sănătoși și bogați dacă rămâneți cu măseaua de șase și 12 ani.

La măseaua de minte, puteți să renunțați fără nicio problemă.

Altă problemă cu măseaua de minte este că se cariază foarte ușor, pentru că se formează în altă perioadă decât celelalte măsele. Și atunci calitatea, substanței dentară e, de regulă, mai proastă decât a celorlalte măsele.

Și nici nu prea ajungi să speli măseaua de minte corect. E foarte în spate. Măselele de sus ies foarte frecvent înspre obraz, și nu ai cum să le speli corect, deci se cariază foarte repede.

Există și persoane norocoase, care nu vor avea niciodată măsele de minte, și nu trebuie să treacă prin calvarul prin care trecem noi. Dar pentru restul, recomandarea mea este să le extrageți, pentru că, după cum v-am spus anterior, nu sunt deloc importante și, mai rău, ne dau bătăi de cap.

În concluzie, spălați măselele bine, sigilați-le, duceți-le la control la fiecare șase luni, și scăpați de măselele de minte. 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
„Smile with style”. Ce înseamnă, de fapt, un periaj dentar corect. Cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont
„Smile with style”. Ce înseamnă, de fapt, un periaj dentar corect. Cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont

Alexandra Mircea, unul dintre cei mai urmăriți doctori stomatologi din România pe rețelele de socializare, este gazda emisiunii ”Smile with style”, care se difuzează exclusiv online pe www.stirileprotv.ro și VOYO.

Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”

Frica de dentist este provocată de experiențe neplăcute din trecut, care i-au marcat pe pacienți, spune dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog și influencer de succes în rândul Generației Z.

Recomandări
Persoane neputincioase din București, căsătorite forțat cu interlopi și sechestrate, pentru a li se lua casele. ”Au luat tot”
Persoane neputincioase din București, căsătorite forțat cu interlopi și sechestrate, pentru a li se lua casele. ”Au luat tot”

Poveste cutremurătoare, petrecută în București. O familie a sechestrat bătrâni, dar și bolnavi cu dizabilități fizice sau psihice pentru a le lua casele.  

Situația fostului premier Florin Cîțu, foarte complicată. Dacă va fi găsit vinovat, ar putea primi o pedeapsă mult mai mare
Situația fostului premier Florin Cîțu, foarte complicată. Dacă va fi găsit vinovat, ar putea primi o pedeapsă mult mai mare

Rămas fără imunitate, fostul premier Florin Cîțu este suspect în dosarul achiziției de vaccinuri anticovid.  

Xi Jinping, întâlnire crucială cu liderii UE la Beijing. Avertismentul făcut de Von der Leyen de față cu președintele Chinei
Xi Jinping, întâlnire crucială cu liderii UE la Beijing. Avertismentul făcut de Von der Leyen de față cu președintele Chinei

Preşedintele chinez, Xi Jinping, s-a întâlnit joi la Beijing cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.