De ce a primit Marius Petcu 7 ani de inchisoare: "E lacom de bani, desi are o avere impresionanta"
Marius Petcu este lacom de bani, desi are o avere impresionanta, este lipsit de scupule si a avut o atitudine nesincera, aspecte ce necesita stabilirea unei pedepse exemplare.
Aceste lucruri apar in motivarea deciziei instantei de condamnare a fostului lider sindical la sapte ani de inchisoare cu executare.
Tribunalul Bucuresti l-a condamnat, in 8 decembrie 2011, pe Marius Petcu, fostul lider al CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas, la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de coruptie.
Judecatorul arata, in motivarea deciziei de condamnare, ca modalitatea de savarsire a infractiunii de luare de mita, in mod elaborat, cu deghizarea unui act material al mitei intr-un contract de cesiune, forma continuata de savarsire si marimea sumelor de bani pretinse drept mita, imprima faptei un grad de pericol social concret deosebit de ridicat.
Totodata, judecatorul noteaza ca Marius Petcu era dispus sa comita fapte similare, exprimandu-si chiar acordul de principiu pentru atribuirea unei alte lucrari in conditii similare de plata a unei mite, denumita "comision".
Marius Petcu nu are nici scuza unei situatii materiale precare care sa-l fi impins sa ia mita, dimpotriva, declaratia de avere aratand ca are o avere impresionanta, "ceea ce, coroborat cu modalitatea de savarsire a prezentei fapte, creioneaza profilul moral al unui indiciu arghirofil si lipsit de orice scrupule", mai arata judecatorul Tribunalului Bucuresti.
Instanta retine, de asemenea, ca fapta lui Marius Petcu "a compromis grav miscarea sindicala, a stirbit credibilitatea si a ruinat orice prestigiu al acesteia".
"Toate aceste aspecte, coroborate si cu atitudinea total nesincera a inculpatului, reclama stabilirea unei pedepse exemplare, superioare minimului special prevazut de lege", scrie judecatorul in motivare.
Magistratul tine cont de lipsa antecedentelor penale ale lui Marius Petcu si apreciaza ca aplicarea unei pedepse de sapte ani inchisoare cu executare in regim de detentie "este apta sa indeplineasca cerintele de exemplaritate si scopul educativ prevazut de art.52 C.p.".