Darius Valcov, adus sub escorta la sediul DNA. Ministrul Finantelor este acuzat de trafic de influenta

Ultima actualizare: 16-03-2015 07:21

Darius Valcov este acuzat de trafic de influenta, fiind suspectat ca, in calitate de primar al orasului Slatina, ar fi intervenit in favoarea unui om de afaceri in atribuirea unor contracte, cel din urma promitandu-i 20 la suta din sumele incasate.

Darius Valcov a fost audiat, vineri seara, de procurorii DNA, in calitate de suspect.

La iesirea din sediul directiei, el le-a declarat jurnalistilor ca se considera nevinovat si ca nu a luat mita.

Potrivit unui comunicat al procurorilor DNA, in cursul anului 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe Valcov, in calitate de primar al municipiului Slatina, judetul Olt, caruia i-a propus, ca in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20 la suta din valoarea sumelor incasate (fara T.V.A.), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Astfel, in luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este SC Compania De Apa Olt SA, operator regional catre care Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) "Oltul" (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apa si canalizare, in aria de implementare a proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Olt".

In cadrul acestui proiect au fost incheiate contractele "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava", "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina" si "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt".

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei omului de afaceri, spun procurorii.

In urma acceptarii propunerii facute, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt".

Administratorul societatii si fostul primar al Slatinei au stabilit de comun acord, ca sumele de bani sa fie remise celui din urma, in numerar, in lei, si numai la sediul firmei.

Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii, mai arata anchetatorii.

Incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face platile catre primar.

in acest context, Valcov l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu o persoana cu functie de conducere din cadrul primariei, care, avand cunostinta de intelegerea frauduloasa dintre cei doi, a hotarat, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens, se mai spune in comunicat.

Potrivit anchetatorilor, urmare a intelegerii cu omul de afaceri, Darius Valcov a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul unor persoane fata de care se desfasoara acte de urmarire penala, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani, se mai spune in comunicat.

Darius Valcov este ministru al Finantelor Publice din decembrie 2014.

El a avut doua mandate de primar la Slatina, din 2004 pana in 2012.

Pe 27 martie 2012 Darius Valcov si-a anuntat demisia din PDL, partid al carui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din functia de primar in data de 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. in data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Valcov a fost reales in functia de primar al Slatinei cu un procent de peste 80 la suta.

In decembrie 2012, a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 pana in decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 este ministru al Finantelor Publice.

Ministrul PSD Darius Valcov declara in ultima declaratie de avere, actualizata la inceputul acestui an, un singur cont curent, deschis, in 2009, la BCR pe numele sotiei sale, Lavinia sandru, in cuantum la zi de 180.000 lei, si bijuterii si obiecte de arta in valoare de 62.000 lei.

Bijuteriile si obiectele de arta au fost colectionate in intervalul 2002-2013.

Tot Lavinia sandru, fost deputat si presedinte al PIN, in prezent realizatoare TV, este indicata in declaratia ministrului drept cea care detine actiuni, in calitate de asociat, la firma Loyal Leasing, in valoare de 25.000 lei, si care a acordat un imprumut in nume personal acestei firme in suma de 90.000 lei.

Pe numele sotiei sale figureaza si singura masina a familiei, un Jeep Wrangler fabricat in 2011 si cumparat anul trecut

Darius Valcov semneaza ca nu are terenuri si case si ca a incasat anul trecut un total de 64.404 lei, din munca prestata ca senator (42.375 lei), ministru delegat pentru Buget (19.347 lei pentru cele patru luni in care a ocupat acest post, din august anul trecut) si ministru al Finantelor (2.682 lei pentru cele cateva zile de la sfarsitul anului trecut lucrate din aceasta pozitie guvernamentala).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO