Dan Voiculescu a fost eliberat conditionat: "Mi-au fost furati 3 ani din viata". Ce a spus despre Traian Basescu

×
Codul embed a fost copiat

Dan Voiculescu este un om liber. Dupa ce a executat doi ani si 11 luni din cei 10 ani de inchisoare la care fusese condamnat pentru fapte de coruptie, omul de afaceri a fost eliberat conditionat.

El a parasit spitalul Universitar, unde fusese internat in urma cu cateva zile si a anuntat ca va lupta impotriva celor pe care ii considera responsabili de anii petrecuti dupa gratii. In plus, Dan Voiculescu da de inteles ca nu are de gand sa plateasca prejudiciul de 60 de milioane de euro, pe care l-a contestat in instanta.

Marti dupa-amiaza, cand a fost eliberat, a declarat ca i-au fost furati trei ani din viata, pe care nu ii va mai da nimeni, chiar daca Traian Basescu va ajunge la inchisoare. El a mai spus ca trei ani a trait intr-un "acvariu".

Voiculescu a facut aceste declaratii marti dupa-amiaza, la iesirea de la Spitalul Universitar, unde a fost internat de vineri. "Mi-au fost furati trei ani din viata. Acesti trei ani nu mi-i da nimeni, chiar daca intra Basescu la inchisoare. Cat am stat in puscarie, am avut doua sentimente deosebite, profunde, care au iesit in evidenta. Primul sentiment a fost unul de durere a pleoapelor, pentru faptul ca stateam cu ochii inchisi mai mult de jumatate de zi. Mi-am creat un fel de acvariu in care am incercat si am reusit sa traiesc. Am trait trei ani intr-un acvariu", a afirmat Dan Voiculescu, dupa ce instanta a decis definitiv eliberarea sa conditionata.

El a mai spus ca al doilea sentiment pe care l-a avut in aceasta perioada a fost de regret: "Regretul ca 12 familii au avut de suferit din cauza mea. Oameni care au fost implicati in acest proces ca sa pot sa fiu eu dus la inchisoare".

Citește și
Dan voiculescu ar putea fi eliberat conditionat
DNA contesta decizia prin care Dan Voiculescu poate fi eliberat conditionat si il numeste pe acesta "viclean si duplicitar"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In timpul declaratiei sale, Voiculescu le-a cerut jurnalistilor sa inchida ochii, "pentru a se teleporta la poarte penitenciarului".

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, marti, punerea de indata in libertate a omului de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de inchisoare in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

Dan Voiculescu a fost condamnat in 2014 la 10 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani in privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare. Au fost 2.000 de procese, 70 de termene si 6 ani in care dosarul s-a plimbat intre instante, in functie de statutul pe care omul de afaceri l-a avut: cand de parlamentar, cand de civil.

Procurorii au spus ca firma lui Voiculescu numita GrivCo, a preluat prin falsificarea unor acte pe bucati Institutul de Cercetari alimentare. Actiunile ICA au ajuns apoi la omul de afaceri, iar el le-a donat fiicelor sale. Astfel, au sustinut procurorii, s-a savarsit spalarea de bani.

Dupa ce a chibzuit vreme de o saptamana, judecatorul de la Tribunalul Bucuresti a ajuns la concluzia ca Dan Voiculescu poate fi eliberat conditionat. Asta chiar daca nu si-a ispasit intreaga pedeapsa. O decizie deloc surprinzatoare cata vreme chiar instanta de fond a ajuns la concluzia ca omul de afaceri a stat suficient in penitenciar.

Au trecut doar 2 ani si 11 luni si Dan Voiculescu este un om liber. El a beneficiat de reducerea pedepsei mai intai pentru ca are peste 70 de ani, ceea ce a redus pedeaspa la o tremie. Apoi din cei 3 ani si 3 luni ramasi, s-au mai scazut 110 zile, pentru ca Voiculescu a scris 11 carti in perioada de detentie.

Dan Voiculescu a mai fost condamnat si la plata unui prejudiciu de 60 de milioane de euro, bani care nu au fost recuperati in totalitate nici pana astazi. ANAF a pus sechestru pe sediile televiziunilor Grupului Intact si a executat silit vila in care locuia omul de afaceri.

Cu toate acestea, recuperarea banilor este o procedura de durata.

Cu privire la neplata prejudicului, avocatul a sustinut ca este vina ANAF ca nu a reusit in trei ani sa vanda doar o singura proprietate dintre cele puse sub sechestru de judecatorul care l-a condamnat definitiv pe Voiculescu.

“El are toata averea sechestrata. Nu are un leu disponibil, cu exceptia pensiei. ANAF nu a pus nici azi in executare decizia de condamnare. Daca le valorifica poate se acoperea prejudiciul. Statul o are la dispozitie dar nu o face. Dan Voiculescu e un om de 71 de ani pe care detentia il chinuie. Are si o serie de problem medicale pentru care va rog sa pastram confidentialitatea. Cert este ca nu s-a insanatosit”, a mai aratat avocatul Florian Surghie.

Judecatoria Sectorului 5 a decis, in 8 iunie, ca Dan Voiculescu poate fi eliberat conditionat, decizia fiind contestata de procurori. Judecatoria Sectorului 5 motiveaza decizia de liberarea conditionata a lui Dan Voiculescu aratand ca acesta participa la activitati lucrative si intelectuale, a avut un comportament exemplar in conformitate cu normele institutionale si o atitudine respectuoasa fata de personalul unitatii, a participat constant la activitatile educationale, a conferentiat la dezbaterea cu tema "Stari, emotii, comportament uman si a fost recompensat de mai multe ori cu suplimentarea dreptului la pachet si vizite.

Judecatorii arata ca pana la 24 mai Dan Voiculescu a executat in total 1.408 zile din cele 3.653 (10 ani) pe care le avea de executat in dosarul ICA, depasind limita minima de 1.217 zile care reprezinta o treime din durata pedepsei. Dintre cele 1.408 zile, 387 se considera executate in urma muncii prestate si in urma redactarii de lucrari stiintifice.

De asemenea, judecatorii vorbesc despre "staruinta in munca”, atat prin participarea la curatenie, cat si prin scrierea a 11 lucrari stiintifice. Mai mult, judecatorii spun ca Voiculescu nu a fost sanctionat disciplinar niciodata, avand un "comportament exemplar, adecvat normelor institutionale” si a participat constant la activitati educationale, primind mai multe recompense.

In motivarea deciziei se mai precizeaza ca Dan Voiculescu a castigat 1.882 de credite, participand la 48 de programe educationale in cadrul penitenciarului, credite suficiente pentru demonstrarea indreptarii comportamentului acestuia. Voiculescu executa din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de inchisoare primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

In dosarul "ICA” au mai fost condamnati fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de inchisoare si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat conditionat in 26 septembrie, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa. Dupa ce a fost incarcerat, Dan Voiculescu a scris, in mai putin de un an si jumatate, unsprezece carti.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Dan Voiculescu a fost achitat in dosarul Antena Group-RCS&RDS. Sorin Alexandrescu, condamnat la 4 ani si 6 luni cu executare
Dan Voiculescu a fost achitat in dosarul Antena Group-RCS&RDS. Sorin Alexandrescu, condamnat la 4 ani si 6 luni cu executare

Dan Voiculescu a fost achitat de Instanta Suprema in dosarul in care era acuzat de complicitate la santaj in dosarul Antena Group-RCS&RDS. 

DNA contesta decizia prin care Dan Voiculescu poate fi eliberat conditionat si il numeste pe acesta
DNA contesta decizia prin care Dan Voiculescu poate fi eliberat conditionat si il numeste pe acesta "viclean si duplicitar"

Procurorii anticoruptie insista ca Dan Voiculescu sa nu fie eliberat conditionat. Cel putin nu deocamdata.

Academician audiat la Tribunalul Bucuresti, pentru un prejudiciu de 10 mil. euro. Legatura cu firmele lui Dan Voiculescu
Academician audiat la Tribunalul Bucuresti, pentru un prejudiciu de 10 mil. euro. Legatura cu firmele lui Dan Voiculescu

Academicianul Alexandru Bogdan acuzat ca ar fi girat pierderi de peste 3 milioane si jumatate de euro Academiei Romane, a dat miercuri primele declaratii in fata magistratilor.

Conturile vicepremierului Daniel Constantin ar putea fi poprite din cauza lui Dan Voiculescu. Ce sustin oficialii ANAF
Conturile vicepremierului Daniel Constantin ar putea fi poprite din cauza lui Dan Voiculescu. Ce sustin oficialii ANAF

Recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro pe care Dan Voiculescu trebuie sa il acopere dupa condamnarea din dosarul ICA face victime colaterale.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.