Damiano Damiani, regizorul serialului "Caracatita", a murit
Regizorul Damiano Damiani, cunoscut pentru filmele sale despre mafia, precum "Filiera siciliana/ Pizza Connection" si "Caracatita/ La piovra", a murit joi, la Roma, la varsta de 90 de ani.
Cineastul a murit la varsta de 90 de ani, din cauza unei insuficiente respiratorii, informeaza presa italiana, citata de AFP. Nascut pe 23 iulie 1922, in nordul Italiei, Damiano Damiani a fost in acelasi timp scriitor si actor si a debutat in lumea filmului in epoca cinema-ului neorealist.
Operele sale, incluse in categoria "cinematografiei populare", au denuntat in anii '70 anumite sisteme mafiote si centre de putere din Italia.
Printre filmele sale, care marcheaza o vadita preocupare pentru teme sociale si civice, se evidentiaza pelicula "Cand se arata cucuveaua/ Il Giorno della civetta" din 1967 (dupa romanul omonim scris de sicilianul Leonardo Sciascia), cu Claudia Cardinale si Franco Nero in rolurile principale, si filmul "Marturisirile unui comisar de politie facute procurorului republicii/ Confessione di un commissario di polizia al procuratore della repubblica" din 1971.
Damiano Damiani a devenit cunoscut mai ales pentru prima parte din serialul "Caracatita" din 1984, cu Michele Placido in rolul comisarului Cattani, un serial pe care televiziunea publica italiana RAI l-a vandut in numeroase tari din lumea intreaga. Cineastul italian a castigat Ursul de Argint - Mentiune speciala la Berlin in 1985 cu filmul "Filiera siciliana/ Pizza Connection".
Anii de glorie ai regizorului italian, un cineast pasionat, curios si cu un pronuntat gust pentru polemica, au fost anii '60, atunci cand filmele sale placeau criticilor, publicului si stangii laice italiene.Primul dintre aceste filme, "Il rossetto" (1960), a castigat premiul FIPRESCI la Festivalul de la San Sebastian.
Impreuna cu Cesare Zavattini, Damiano Damiani a regizat "Insula lui Arturo/ L'Isola di Arturo" (1962) si, in anul urmator, a adaptat pentru marele ecran, alaturi de Tonino Guerra, romanul "Plictiseala/ La Noia" de Alberto Moravia.La sfarsitul anilor '60, fara a abandona analiza psihologica si abordarea comportamentala, Damiano Damiani a oferit operelor sale o orientare socio-politica.
S-a aventurat chiar si in genul "spaghetti western", realizand "Un glonte pentru general/ El chuncho, quien sabe?", cu Klaus Kinski. In 1970, a lansat-o pe Ornella Muti cu filmul "Cea mai frumoasa sotie/ La moglie piu bella".
In urma cu zece ani, Damiano Damiani a renuntat la cinematografie pentru a se consacra in intregime pasiunii sale secrete, pictura.