Romania e pregatita pentru Schengen. Ce spune Dacian Ciolos dupa ce s-a intalnit cu Angela Merkel la Berlin
Premierul Dacian Ciolos s-a intalnit joi, la Berlin, cu cancelarul german, Angela Markel, in cadrul celei mai importante vizite externe din mandatul sau de pana acum.
Germania este o voce puternica in Uniunea Europeana, dar si principalul partener comercial al Romaniei, si unul dintre cei mai mari investitori de la noi. Relatiile dintre cele doua tari se vor intensifica, daca noi vom combate coruptia, spune cancelarul german, care a promis sa sprijine aderarea tarii noastre la spatiul Schengen, in anumite conditii.
Daca la aeroport premierul a fost primit de o garda militara, la cancelaria Germaniei a fost intampinat la intrare chiar de cancelarul Merkel, desi destul de putin protocolar. Protocolul acestei vizite a suferit cateva schimbari de ultim moment. Potrivit programului premierul Dacian Ciolos ar fi trebuit sa fie primit aici la cancelaria federala cu onoruri militare. Adica regimentul de garda si intonarea celor doua imnuri. Insa la aceste doua elemente s-a renuntat, iar oficialii ambasadei Romaniei la Berlin sustin ca decizia a fost luata din cauza frigului.
La finalul discutiilor cei doi sefi de guvern au venit impreuna in fata ziaristilor. Temele economice au avut prioritate. Delicata problema a migratiei si a cotelor de refugiati, unde cele doua tari au pozitii diferite, nu a lipsit de pe agenda discutiei.
Dacian Ciolos: "Am discutat si despre aspectele legate de migratie, sigur pornind de la pozitia Romaniei pe care o cunoasteti, dar fiind deschisi dialogului pentru a gasi o solutie care sa integreze si asteptarile Romaniei si a celorlalte state membre. Am discutat despre intarirea controlului la frontierele europene si intarirea rolului FRONTEX, si aici Romania care este deja un contributor important la FRONTEX, in 2014 a fost al doilea contribuitor din punct de vedere al resurselor dupa Germania."
Iar problema migratiei si a frontierelor a dus si la subiectul aderararii Romaniei la spatiul Schengen, pe care cancelarul german a promis sa o sprijine daca urmatorul raport MCV va fi favorabil.
Angela Merkel: "Noi asteptam sa vedem urmatorul raport al Comisiei. Noi stim ca este pe agenda Romaniei aceasta tematica, de aceea eu ma angajez ca eforturile facute sa se reflecte si in progresele privind includerea in sistemul Schengen, care poate sa fie facuta si in mod treptat."
Dupa o intalnire cu reprezentanti ai parlamentului german, premierul i-a invitat la sediul Ambasadei din Berlin si pe reprezentantii diasporei romanesti din Germania.
Cele mai importante declaratii ale cancelarului german Angela Merkel:
- Ne bucuram ca il avem azi pe premierul Ciolos aici. Romania e un partener extrem de important pentru noi in UE, in NATO. Avem si o legatura emotionala datorita comunitatilor de sasi si svabi. Avem relatii economice foarte bune cu Romania, suntem al treilea mare investitor.
- Am discutat despre cum putem imbunatati relatiile economice intre cele doua tari. Vrem sa identificam toate relatiile mediului de afaceri. Am mai discutat despre statul de drept, sistemul de justitie, am vazut ca exista progrese in domeniul combaterii coruptiei si ca guvernul Ciolos urmareste cu prioritate aceste subiect, ca vrea sa obtina bunastarea populatiei din Romania.
Cele mai importante declaratii ale premierului Dacian Ciolos:
- Vreau sa profit de aceasta ocazie pentru a multumi cancelarului german. Germania e un partener strategic important pentru Romania. Relatiile noastre sunt extrem de puternice in domeniul economiei.
- Germania e un important partener pentru Romania. Volumul schimburilor comerciale e ridicat, in Romania exista foarte multe companii extrem de active pe piata. Am discutat despre prioritatile celor doua tari. Vrem un sistem al justitiei imbunatatit, transparenta pentru mediul de afaceri. Intentia mea e sa mai vin o data in primavara in Germania ca sa intarim cooperarea si cu landurile.
- Impreuna cu comunitatea romana din Germania, care e foarte bine integrata, oameni care au venit la studii, care lucreaza aici, am vorbit si despre comunitatea germana din Romania. Toate aceste lucruri sunt premise foarte bune pentru o cooperare buna intre cele doua tari.
- Vrem sa avem un spatiu Schengen solid, vrem sa facem parte din acest spatiu. In chestiunea refugiatilor stiti pozitia noastra, suntem deschisi la dialog, ascultam ce spun si celelalte state.
- Am discutat si de parteneriatul estic, despre Moldova, Romania va sustine Moldova sa mearga in continuare pe drumul pro-european. Speram ca in Moldova va exista in curand un guvern, ca tara va face reforme.
Intrebata cat de actuala mai este tema Schengen si daca Romania e pregatita inclusiv tehnic pentru aderare, Merkel a raspuns: "Cred ca proiectul Schengen e de actualitate, de foarte mare actualitate. Trebuie sa rezovam problema migratiei ilegale. Controalele temporare la granitele interne sunt o chestie temporara si sunt parte a acordurilor Schengen. Cred ca Schengen e un lucru foarte apreciat de cetatenii europeni, dar e si un instrument foarte bun pentru cresterea economica. E corect ca Romania a facut foarte multe eforturi si reforme in apararea granitelor, asteptam insa urmatorul raport al Comisiei privind coruptia"
Ciolos: "Romania a facut eforturi foarte mari in combaterea coruptiei.Dincolo de procesul tehnic al aderarii, guvernul va continua eforturile de combatare a coruptiei, astfel incat progresele sa se regaseasca si in raportul CE. Speram ca acest lucru va duce in perioada urmatoare si la aderarea la Schengen. Ne dorim un spatiu Schengen securizat, solid".
Este o vizita fulger a premierului la Berlin, care va dura 12 ore. Dacian Ciolos va avea o intrevedere cu Angela Merkel, urmata de un pranz de lucru si o conferinta de presa comuna, unde vor fi prezentate temele abordate.
Dacian Ciolos va avea o intalnire si cu reprezentantii Grupului de Prietenie din Bundestag, iar pe seara va discuta si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Germania.
Din delegatie mai fac parte ministrul Afacerilor Externe si seful cancelariei premierului. Contextul vizitei este unul dificil, Europa confruntandu-se cu problema migratiei, iar in urma cu cateva luni Romania a facut nota discordanta cu restul tarilor din UE cu privire la solutiile propuse pentru a rezolva aceasta problema.