Cutremurele in serie din Galati au reinceput. Oamenii din satul Izvoarele nu mai dorm, de teama ca vor cadea casele pe ei

Dată publicare: 28-10-2015 17:10
Dată actualizare: 31-10-2015 00:03


Noi cutremure seamana frica in satul Izvoarele din judetul Galati vestit pentru aceste fenomene pentru care nu exista inca o explicatie clara.

Specialistii au inregistrat doar marti patru miscari telurice, de suprafata, insa localnicii spun ca au fost mai multe. Din pacate, destul de puternice pentru ca epicentrul este detectat la doar 5-6 kilometri adancime.

Cel mai mare seism inregistrat oficial a avut 3,1 pe scara Richter. O camera de supraveghere instalata intr-un magazin a surprins reactia femeilor aflate in incapere in momentul in care s-a miscat pamantul.

In casa familiei Popa s-a instalat panica dupa ce icoanele au cazut iar peretii au inceput sa se crape. Pe pereti sunt inca semnele-martor puse de pompieri in 2013, atunci cand au inceput primele cutremure.

Chiar daca nu ii ajuta la nimic, localnicii isi noteaza orele la care s-au petrecut seisemele ca se le confrunte apoi cu datele oficiale.

Mihai Diaconescu, cercetator geofizician, Institutul national de Fizica a Pamantului: “Satul Izvoarele este asezat pe o zona nu foarte compacta si foarte tare. Este o zona de sedimentar, mai fiabila, mai sensibila. Pe partea estica a satului exista o denivelare undeva la optzeci de metri care constituie flancul unei falii inactive, din fericire pentru cei din Izvoarele, care favorizeaza si amplifica semnalul seismic.”

In toamna lui 2013, acelasi sat a fost zdruncinat de peste trei sute de cutremure, dupa cum au precizat chiar specialistii ''Institutului National de Fizica a Pamantului''.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO