Cutremur de 5,8 grade, in Bulgaria, simtit si in Romania: "E cel mai mare din ultimii 100 de ani"
Noapte plina de emotii la sud de Dunare. Un cutremur de 5,8 pe scara Richter a zguduit puternic nordul Bulgariei si i-a trimis pe bietii oameni in strada.
Innebunita de spaima, o femeie a facut stop cardiac, iar alte 50 de persoane au fost ranite usor. Seismul, cel mai puternic din ultimii 100 de ani in acea regiune, a fost resimtit si la Bucuresti.
De departe, cei mai afectati au fost locuitorii din oraselul Pernik, aflat la mica distanta de epicentru.
La ora 3 noaptea, pamantul s-a miscat mai bine de 15 secunde, facandu-i pe oameni sa inghete de groaza. Toti aveau in minte un scenariu, apocaliptic cu ziduri prabusite sau fisurate, acoperisuri partial daramate si ferestre sparte.
Seismul a avut magnitudinea 5,8 pe scara Richter si a fost cel mai puternic din ultimul secol produs in vecinatate de Sofia.
Cutremurul s-a produs la o adancime de 9,1 km si a avut epicentrul la 25 de km vest de capitala Bulgariei. A fost urmat apoi de zeci de replici mult mai cuminti.
Efectele au fost resimtite atat in tara noastra, cat si in Serbia si Macedonia.
Bulgaria verifica infrastructura din sud-vestul tarii
Primarul orasului bulgar Pernik, Rosita Ianakieva, a anuntat marti ca va declara stare de urgenta in oras dupa cutremurul produs in noaptea de luni spre marti, in timp ce autoritatile nationale verifica infrastructura din sud-vestul tarii, relateaza site-ul Novinite.com. Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ sase kilometri de Pernik, la suprafata, ceea ce l-a facut sa fie resimtit si mai puternic.
Primarul orasului Pernik a anuntat ca celula de criza a decis sa declare stare de urgenta, aceasta reunindu-se din trei in trei ore pentru a evalua situatia. Primarii din localitatile invecinate nu au anuntat pagube importante. Aproximativ 30 de persoane au mers la spitalele locale pentru a primi ingrijiri medicale pentru ranile suferite in urma caderii zidariei si cosurilor.
Ianakieva le-a dat asigurari locuitorilor ca barajul Studena nu a fost avariat si nu exista pericolul producerii unor inundatii. Ea a afirmat ca directorul Serviciilor de apa si canalizare din oras a inspectat personal barajul. Scolile vor fi inchise marti la Pernik, dar trenurile vor circula conform programului normal.
Pe de alta parte, cutremurul a fost foarte usor resimtit la centrala nucleara de la Kozlodui, din nord-vestul Bulgariei, potrivit directorului executiv al instalatiei, Valentin Nikolov. Intr-un interviu acordat marti dimineata postului de televiziune bTV, Nikolov a declarat ca reactorul 5 de la Kozlodui va intra intr-o revizie deja planificata, in timp ce miscarile reactorului 6 au fost foarte usoare. El a explicat ca sistemul de alarma al centralei nu a fost activat din cauza amplitudinii reduse a undelor seismice.
Citand date de la Operatorul Sistemului de Electricitate (ESO), Nikolov a declarat ca seismul nu a provocat intreruperea capacitatilor energetice in tara si ca situatia de la Kozlodui nu necesita inspectii suplimentare. Oficialii guvernamentali, expertii in incendii si inginerii efectueaza insa verificari in sud-vestul Bulgariei pentru a evalua pagubele produse de cutremur.
Ministrul Dezvoltarii Regionale Liliana Pavlova si directorul Agentiei pentru infrastructura rutiera (RIA) Lazar Lazarov, insotiti de un grup de ingineri constructori si experti de la laboratorul RIA, au inceput marti dimineata sa verifice podurile de pe autostrazile Liulin si Struma, precum si toate drumurile din regiunea Pernik, in apropiere de epicentru.