Ce trebuie să faci când ieși din casă pe caniculă. Dogoarea poate fi mortală
Trăim zile de foc și, chiar dacă pare imposibil de crezut, greul abia începe. După o săptămână de arșiță, cu temperaturi exagerat de mari și nopți tropicale, urmează cel puțin două zile cu 40 de grade la umbră, plus alte două cu 42-43 de grade.
Meteorologii au emis cel mai extins cod roșu de până acum. Așadar, fiți cât se poate de precauți. Dogoarea poate fi mortală.
În sudul și estul țării a fost depășit pragul critic de 40 de grade. La ora 16:00, Agenția Națională de Meterologie raporta vârfuri resimțite de 42 - 43 de grade, inclusiv în Capitală.
De atfel, aproape toată România a fost astăzi sub cod porticaliu de caniculă, iar de sâmbătă va și mai rău. Mai bine de jumătate de țară va și sub cod roșu. Termometrele ar putea indica și 42 de grade celsius la umbră.
În aceste condiții, medicii ne sfătuiesc să stam cât mai puțin în soare. Dacă vă plimbați câteva ore prin zone însorite fără a vă proteja suficient de razele soarelui, poate apărea insolația. Se manifestă prin oboseală, dureri de cap, slăbiciunea întregului organism, crampe musculare, bătăi accelerate ale inimii și transpirație excesivă. Atunci când organismul nu-și mai poate controla temperatura, situația poate deveni extrem de gravă, așa că trebuie să cereți imediat ajutor medical.
Deshidratarea poate fi extrem de priculoasă. În cazul persoanelor care au probleme cu tensiunea, medicația trebuie ajustată, spun specialiștii.
Paul Portelli, medic specialist medicină internă: „Dacă deshidratarea persistă și expunerea la căldură mare persistă, pacientul poate să resimtă greață și crampe musculare. Rinichii nu vor mai reuși să filtreze eficient sângele și se vor acumula niște produși toxici care pot să determine complicații importante, unele dintre ele chiar cu risc fatal. Va apărea o senzație de sete importantă”.
Temperaturile ridicate au pus presiune și pe rețelele de energie electrică. În comuna Dumbrăvița, de lângă Timișoara, mai multe străzi au rămas fără curent aproape o zi întreagă.
Localnic: „A început să crească temperatura în casă, disconfortul, în perioada asta a început și frigiderul să se încălzească, inclusiv congelatorul”.
La orele prânzului puțini se încumetă pe stradă. Terasele din centrul Timișoarei, de exemplu, sunt aproape goale. Din acest motiv, unii proprietari și-au modificat programul. O terasă, de exemplu, se închide în intervalul 11:00-19:00
Andreea Neag, proprietar de terasă: „Activitatea seara, când vine mai multă lume în piață, când putem să reanimăm un pic atmosfera”.
În Cluj-Napoca, angajații unei firme de IT, care de obicei preferă să lucreze de acasă, acum au venit la birou, pentru că au aer condiționat.
Maria Nenu, programator: „Stau în chirie și din păcate nu am aer condiționat acasă. Stau la etajul doi. Am 27 de grade. La birou vin cu cămășuță, e mai răcoare".
Pentru toate aceste zile caniculare țineți cont de sfaturile specialiștilor - nu umblați prin soare și hidratați-vă corespunzător. În multe orașe au fost instalate corturi de prim ajutor.